Forskare löser gåtan med PMS

PMS är ett stort problem för många kvinnor. Men nu har forskare hittat svaret på vad som utlöser de besvärande följdverkningarna av den månatliga menstruationen.

PMS

Humörsvängningar, aggressivitet och en kort stubin är bara några av de psykiska symptom, som hänger ihop med premenstruellt syndrom (PMS). Och 80 procent av alla kvinnor upplever PMS före sin menstruation.

Nu ger forskare förklaringen till gåtan om de obehagliga symptomen, som förutom de psykiska även innefattar exempelvis kramper och uppsvälldhet.

PMS är ett inflammationstillstånd

Amerikanska forskarna har hittat ett samband mellan en biomarkör och svåra PMS-symptom.

Studien omfattade 2?939 kvinnor och den visade att det finns ett positivt samband mellan PMS och förekomsten av proteinet hs-CRP (high-sensitive C-reactive protein).

Proteinet är en biomarkör för inflammation i blodet. Och det har länge varit känt bland läkare att läkemedel som motverkar inflammation – till exempel ibuprofen – har en god inverkan på menstruationssmärtor.

Protein ger värre PMS

Det tyder därför på att ju mer av proteinet en kvinna har, desto mer inflammation har hon och desto värre PMS upplever hon.

Forskarna länkar proteinet till de här symptomen:

  • Humörsvängningar

  • Magkramper

  • Ryggsmärtor

  • Uppsvälldhet, ökad aptit och viktökning

  • Bröstsmärtor

PMS påminner om hjärtinfarkt

Forskarnas möjlighet att utveckla behandlingar av PMS-symptom blir bättre, ju mer de vet om de biologiska faktorerna bakom PMS.

Och det finns behov av bättre behandlingar. Tidigare i år sade professor John Guillebaud till mediet Quartz att:

– Menstruationssmärtor är nästan lika illa som att få en hjärtinfarkt.