Forskare avslöjar hemligheten bakom skallighet och grått hår

Det var slumpen som gjorde att amerikanska forskare slutligen hittade orsaken till grått hår och skallighet hos möss. Nu hoppas de att upptäckten kan leda till helt nya behandlingsmetoder för människor.

© Shutterstock

Skalliga hjässor och grått hår är en vanlig syn över hela världen och forskare har kämpat i åratal för att hitta den bakomliggande biologiska orsaken till de kosmetiska problemen.

Men nu kan kampen vara över tack vare en ny studie från USA.

Där har en grupp forskare identifierat de specifika celler som får håret att växa och bilda pigment och det är ett stort steg när det gäller att utveckla nya behandlingsformer mot de kala fläckarna och färglösa hårstråna.

Upptäcktes av en slump

Egentligen var det inte hår forskarna undersökte, utan en sällsynt sjukdom vid namn Neurofibromatos Typ 1, som bland annat leder till att det växer fibromen (tumörer) på kroppens nervceller.

Under resans gång upptäckte forskarna dock av en slump att ett protein, KROX20, spelar en viktig roll när det gäller hårväxt och att ett annat protein, SCF, behövs för att ge håret färg.

Om forskarna tog bort SCF-genen hos mössen blev hårstråna vita. Tog de bort KROX20 blev mössen skalliga. Det innebär således att cellerna behöver båda proteinerna för att mössens hår ska bli tjockt och färgrikt.

Banar väg för nya behandlingar

Nu ska forskarna undersöka om det är bristen på KROX20 och SCF som även är orsaken till skallighet och grått hår hos människor.

Och även om studien ännu enbart gjorts på möss så hoppas de att den trots allt kan leda till helt nya behandlingsmetoder på människor.

”Vi hoppas på att kunna leverera den nödvändiga genen till hårsäckarna så att vi kan korrigera de här kosmetiska problemen i framtiden”, säger forskningschefen Lu Le.