Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

man med olmage

Får man ölmage av för många öl?

SANT ELLER FALSKT: Uttrycket ”ölmage” antyder att en stor konsumtion av öl sätter sig på magen. Men finns det någon vetenskaplig dokumentation för att ölkalorierna främst omvandlas till magfett?

I en stor, tysk undersökning från 2009 följde forskarna 20000 män och kvinnor under åtta år och jämförde deras ölförbrukning med deras vikt och midjeomfång.

Sammanfattningen var att även om män med stor ölförbrukning ofta har stor mage, så var det rätt och slätt för att de blev feta av att inta fler kalorier än de förbrukade.

Placeringen av fett är genetiskt betingat

Hos män har övervikt en genetiskt betingad tendens att sätta sig på magen, medan kvinnornas könshormoner får största delen av det överflödiga fettet att sätta sig på höfter, skinkor och lår.

Det var en av anledningarna till att forskarna inte hittade något samband mellan ölmage och -konsumtion hos kvinnor. Den andra anledningen var att kvinnorna helt enkelt inte drack så mycket öl.

Kakor och vin kan också ge ”ölmage”

Man – och i synnerhet män – kan alltså uppenbarligen lika gärna få ölmage av att dricka mycket öl som att äta många kakor.

Det finns inte heller något som tyder på att man får större ölmage av öl än av en motsvarande alkoholkonsumtion i form av vin.

En öl innehåller förvisso fem gånger så många viktökande kolhydrater som ett glas rödvin, men de innehåller samma mängd alkohol, vilken ligger bakom den allra största andelen av kalorier i enheten.

Läs också:

Højt blodtryk - blod strømmer gennem kroppen
Kroppen

Högt blodtryck får hjärnan att krympa

5 minuter
Kroppen

Din kroppstemperatur är inte längre 37 grader

3 minuter
Rollercoaster
Kroppen

Varför killar det i magen?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj