man med olmage

Får man ölmage av för många öl?

SANT ELLER FALSKT: Uttrycket ”ölmage” antyder att en stor konsumtion av öl sätter sig på magen. Men finns det någon vetenskaplig dokumentation för att ölkalorierna främst omvandlas till magfett?

I en stor, tysk undersökning från 2009 följde forskarna 20000 män och kvinnor under åtta år och jämförde deras ölförbrukning med deras vikt och midjeomfång.

Sammanfattningen var att även om män med stor ölförbrukning ofta har stor mage, så var det rätt och slätt för att de blev feta av att inta fler kalorier än de förbrukade.

Placeringen av fett är genetiskt betingat

Hos män har övervikt en genetiskt betingad tendens att sätta sig på magen, medan kvinnornas könshormoner får största delen av det överflödiga fettet att sätta sig på höfter, skinkor och lår.

Det var en av anledningarna till att forskarna inte hittade något samband mellan ölmage och -konsumtion hos kvinnor. Den andra anledningen var att kvinnorna helt enkelt inte drack så mycket öl.

Kakor och vin kan också ge ”ölmage”

Man – och i synnerhet män – kan alltså uppenbarligen lika gärna få ölmage av att dricka mycket öl som att äta många kakor.

Det finns inte heller något som tyder på att man får större ölmage av öl än av en motsvarande alkoholkonsumtion i form av vin.

En öl innehåller förvisso fem gånger så många viktökande kolhydrater som ett glas rödvin, men de innehåller samma mängd alkohol, vilken ligger bakom den allra största andelen av kalorier i enheten.