© Shutterstock

Experter uppmanar alla unga kvinnor att äta folsyra

Om du som ung kvinna antingen försöker bli eller i framtiden kan tänka dig att försöka bli gravid rekommenderar experter att du ska äta folsyra som ett komplement till din kost.

17 januari 2017 av Karine Kirkebæk

Enligt forskarna finns det ingen anledning att stoppa i sig piller med exempelvis C- och E-vitamin.

Men det finns ett stort undantag bland kosttillskotten när det gäller kvinnor som kan tänka sig att bli gravida någon gång i sitt liv.

Ät folsyra varje dag

Enligt en ny rapport från US Preventive Services Task Force – en oberoende och frivillig panel av hälsoexperter – bör alla kvinnor som planerar att bli gravida äta folsyra som ett dagligt tillskott.

Det gäller även kvinnor som inte har planer på att bli gravida inom en snar framtid.

Förebygger fosterskador

Folsyra är viktigt vid exempelvis celldeling. Folsyra finns naturligt i bland annat baljväxter, gröna grönsaker och lever, men man kan också få i sig det i tablettform.

Experter rekommenderar att kvinnor ska fylla på sina förråd av folsyra då syran kan förhindra några av de vanligaste fosterskadorna, så kallade neuralrörsdefekter.

Neuralrörsdefekter kan exempelvis medföra ryggmärgsbråck och en medfödd defekt i slutningen av ryggraden – som utvecklar sig normalt vid vanlig celldelning.

Neuralrörsdefekt med öppen och oskyddad ryggmärg (öppen Spinal Bifida).

© Creative Commons

Vi får inte tillräckligt 

Experterna rekommenderar att unga kvinnor ska äta mellan 0,4-0,8 mg folsyra som kosttillskott varje dag, detta eftersom de allra flesta kvinnor inte får i sig den rekommenderade mängden folsyra genom sin kost.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: