Shutterstock

Duellen: Är en eltandborste bättre än en vanlig?

Lönar det sig att investera i en elektrisk tandborste? Borstar den verkligen så mycket bättre än de konventionella?

Efter publiceringen av en stor studie 2019 tvivlar inte forskarna längre – den elektriska tandborsten överträffar den traditionella och skyddar både tänder och tandkött effektivare.

Studien sträckte sig över elva år och jämförde effektiviteten av de båda tandborstarna.

Testdeltagare med elektriska tandborstar hade ett friskare tandkött, färre hål och hade kvar sina tänder längre än de som borstade manuellt.

Fördelen med den elektriska tandborsten är att den roterar och därmed effektivare avlägsnar bakteriebeläggningar. Ju färre bakteriebeläggningar, desto färre hål i tänderna.

Studien visade att användandet av en elektrisk tandborste reducerade risken att få hål i tänderna med 18 procent jämfört med den traditionella varianten.

1. Avlägsnar plack effektivt

Eltandborstens roterande borsthuvud avlägsnar plack effektivare och reducerar risken för hål i tänderna med 18 procent jämfört med den manuella tandborstningen.

Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Håller tandköttet i bra skick

En eltandborste är effektiv och reducerar risken för att tandköttet ska dras tillbaka – och göra tandroten sårbar – med 22 procent jämfört med en traditionell tandborste.

Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Förebygger tandlossning

De som använder eltandborste är bättre skyddade mot bakterier och inflammation, som kan leda till lösa tänder som så småningom faller ut, och har i genomsnitt 0,36 fler tänder än personer som använder manuella tandborstar.

Shutterstock & Lotte Fredslund

4. Alla kan borsta grundligt

Eltandborsten är lätt att använda. Den roterar automatiskt och gör själv borströrelserna, vilket säkerställer att barn och personer med försämrad motorik kan rengöra tänderna noggrant.

Shutterstock & Lotte Fredslund