Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Kroppen

Dör man av att svälja en glasbit?

Bör man söka upp läkare om man han svalt en glasbit eller något annat med vassa kanter? Eller kan den passera genom kroppen och organen utan att orsaka skador eller andra komplikationer?

Större glasskärvor kan vara farliga att svälja, men de kommer nästan alltid att upptäckas innan de hamnar i magsäcken.

Små skärvor och pulvriserat glas är däremot harmlösa, så det är bara i deckare man kan döda sina fiender genom att blanda glas i deras mat.

Glasskärvans väg från mun till tarm

Följ skärvans väg genom kroppen och lär dig mer om när en glasbit i kroppen kan göra störst skada.

© ken ikeda madsen & shutterstock

 • Munnen

  Om du får glasskärvor i munnen kommer du sannolikt att upptäcka det. Även mycket små bitar känns lätt på tungan på samma sätt som kaffesump eller sand på en smörgås.

 • Matstrupen

  En glasbit som lyckas passera munnen kan fastna i matsrupen. Om så är fallet bör den tas bort. Det gör läkaren med hjälp av en kateter med ett slags klo i änden.

 • Magsäcken

  Har glasbitarna nått ända fram till magsäcken har de ofta ältats samman med mat och gör ingen skada. I sällsynta fall kan de dock skada magsäcksväggen och bör tas bort direkt.

 • Tarmarna

  När skärvorna väl har hunnit till tarmarna kommer de med stor sannolikhet att komma ut de kommande 24-48 timmarna. Faran är överdriven, och ett ingrepp är inte längre nödvändigt.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj