Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Din kroppstemperatur är inte längre 37 grader

Nya studier visar att människans genomsnittliga kroppstemperatur har sjunkit sedan 1800-talet. Det innebär att vi inte längre har en kroppstemperatur på 37 grader.

Shutterstock

Vi behöver vänja oss vid en ny och kallare verklighet.

Nya studier från Standford University, USA visar nämligen att människans genomsnittliga kroppstemperatur gradvis har sjunkit sedan 1800-talet.

Därför är vår kroppstemperatur i dag inte 37 grader - utan enbart 36,6 grader.

En halv miljon mätningar visar ett minskning

Under de senaste åren har många kritiska röster höjts från forskare angående de 37 graderna eftersom tekniken för temperaturmätningar har kommit lång sedan år 1851 då den tyske läkaren Carl Reinhold August Wunderlich fastställde normalvärdet för en frisk människas kärntemperatur.

Därför beslutade forskarna från Standford University sig för att undersöka data som totalt omfattade en halv miljon olika temperaturmätningar mellan år 1860 och 2017.

Resultatet visade klart och tydligt att människans kroppstemperatur har minskat.

Män som är födda år 2000 är i genomsnitt 0,59 grader kallare än de män som föddes i början av 1800-talet. För kvinnor är motsvarande tal 0,32 grader - här har dock de första mätningarna först registrerats år 1890 och inte i början av 1800-talet.

Orsaken går att hitta i vår utveckling

Temperaturfallet beror inte på inkorrekta mätningar av Carl Reinhold August Wunderlich.

I stället kan vi hitta svaret i vår utveckling, anser forskarna. Det har nämligen hänt en hel sedan 1800-talet när det gäller sättet vi lever på och den mat vi äter, vilket påverkar vår kropps funktioner.

Utöver det har vaccin och antibiotika stärkt vårt försvar mot sjukdomar, vilket minskar inflammation i våra vävnader och gör det mindre nödvändigt för vår kropp att höja temperaturen.

Framtiden kan bli ännu kallare

Allt tyder på att vår kroppstemperatur nu är 36,6 grader, men det kan vara ett tal som vi inte ska vänja oss för mycket vid.

Forskarna ser nämligen inga tecken på att tendensen ska upphöra. Även om det naturligtvis finns en gräns för hur kalla vi kan bli är det ännu okänt var den gränsen går.

Din kärntemperatur skyddar din kropp

Fåglar och däggdjur har en varm, stabil kärntemperatur eftersom vi är varmblodiga organismer som inte låter omgivningen bestämma hur varma vi ska vara.

Aktiviteten i våra muskler och vår omsättning av mat omvandlas till värme och vår hjärna ser till att temperaturen hålls på en stabil nivå.

Om vår temperatur varierade drastiskt skulle våra organ kunna få allvarliga skador.

Hypotalamus är kroppens termostat
© Shutterstock/Sebastian Kaulitzki

Hypotalamus är kroppens termostat

Det är hypotalamus i mellanhjärnan som reglerar kroppens kärntemperatur.

Genom sensorer i allt från hud till ryggmärg får hypotalamus signaler om temperaturförändringar.

Signalerna kan exempelvis meddela en temperaturökning på en grad, och i det fallet skickar hypotalamus signaler vidare till kroppens minsta blodkärl, arterioler, att utvidga sig. Det ger huden en lätt rodnad och ökar svettproduktionen. När svetten når hudens yta avdunstar den och orsakar en värmeförlust.

Om hypotalamus får meddelande om virus och bakterier är det också här som signalerna för feber skickas ut. Detta sker i praktiken genom att blodkärlen drar ihop sig och i vissa fall även musklerna.

Det är därför vi ibland kan uppleva att det känns som att vi fryser när vi har feber.

Läs också:

Kroppen

Din kropp är okänt territorium

13 minuter
Kroppen

KÄNN DIN KROPP: Kvalster har sex i ditt ansikte

3 minuter
Kroppen

Varför är kroppens temperatur just 37 grader?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj