Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det kryllar av liv i din tarm

100 biljoner – så många bakterier trängs just nu i ditt tarmsystem. Vi kryper ned i det åtta meter långa organet som kan manipulera allt från din aptit till risken att du utvecklar diabetes och cancer.

GASTROLAB/SPL

Inflammerat: Magsårsbakterie ledde till Nobelpris

År 1982 upptäckte forskarna Barry J. Marshall och J. Robin Warren att magsår orsakas av bakterien Helicobacter pylori. Upptäckten revolutionerade behandlingen av magsår och 2005 belönades forskarna med Nobelpriset i medicin.

P. HAWTIN, UNIVERSITY OF SOUTHAMPTON/SPL

Bukspott: Hormon sprider cancer

Hormonet kolecystokinin (CCK) produceras i tarmen och styr normalt utsöndringen av galla och produktionen av enzymer i bukspottkörteln. Men försök med möss visar att hormonet även spelar en roll i spridningen av cancer i bukspottkörteln.

DAVID PARKER/SPL

Transport: Tunntarmen förser blodet med näring

Ett nätverk av blodådror förser tunntarmen med blod. Tunntarmen är klädd med en slemhinna och små utskott på insidan, kallade villi. Via villi överförs smält mat till blodet, som transporterar vidare näringsämnena i kroppen.

SUSUMU NISHINAGA/SPL

RoboGut: Ätlig robot övervakar tarmarna

Forskare i Schweiz har utvecklat en ätlig robot av gelatin, som böjs när den utsätts för vätska eller luft. Den bionedbrytbara robotarmen ska användas till allt från övervakning av tarmsystemet till kirurgiska ingrepp och läkemedelsleveranser.

Jun Shintake et al./NCCR

Magont: E. coli kan både hjälpa och döda

E. coli är den gemensamma beteckningen för en grupp bakterier, som finns i människans tarm. Den bromsar sjukdomsframkallande bakterier, men vissa varianter av E. coli kan även ge svår diarré och orsakar mer än två miljoner dödsfall om året.

STEPHANIE SCHULLER/SPL

Blodspår: Elektroniskt piller bekämpar magsår

Forskare från MIT har utvecklat ett elektroniskt piller, som kan bekämpa blödande magsår. Pillret innehåller en tarmvänlig variant av E. coli-bakterien och kan skicka signaler till en dator om var i magen blödningar äger rum.

Lillie Paquette/MIT

Saltsugare: Tjocktarmen är en enda stor svamp

Tjocktarmen ser ut som ett stort, fett rör, men fungerar i själva verket som en svamp som suger ut vatten och salt ur maten. Tjocktarmens rörelser ser till att transportera avföringen den sista biten ut till ändtarmen.

GASTROLAB/SPL

Läs också:

Right or left
Hjärnan

Vänster och höger är emot vår natur

4 minuter
Kvinna knäcker fingrar
Kroppen

Stämmer det verkligen att jag får ledvärk av att knäcka mina fingrar?

2 minuter
Lakrits
Cirkulation

Älskar du lakrits? Det svarta godiset kan döda dig

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj