






Inflammerat: Magsårsbakterie ledde till Nobelpris
År 1982 upptäckte forskarna Barry J. Marshall och J. Robin Warren att magsår orsakas av bakterien Helicobacter pylori. Upptäckten revolutionerade behandlingen av magsår och 2005 belönades forskarna med Nobelpriset i medicin.
Bukspott: Hormon sprider cancer
Hormonet kolecystokinin (CCK) produceras i tarmen och styr normalt utsöndringen av galla och produktionen av enzymer i bukspottkörteln. Men försök med möss visar att hormonet även spelar en roll i spridningen av cancer i bukspottkörteln.
Transport: Tunntarmen förser blodet med näring
Ett nätverk av blodådror förser tunntarmen med blod. Tunntarmen är klädd med en slemhinna och små utskott på insidan, kallade villi. Via villi överförs smält mat till blodet, som transporterar vidare näringsämnena i kroppen.
RoboGut: Ätlig robot övervakar tarmarna
Forskare i Schweiz har utvecklat en ätlig robot av gelatin, som böjs när den utsätts för vätska eller luft. Den bionedbrytbara robotarmen ska användas till allt från övervakning av tarmsystemet till kirurgiska ingrepp och läkemedelsleveranser.
Magont: E. coli kan både hjälpa och döda
E. coli är den gemensamma beteckningen för en grupp bakterier, som finns i människans tarm. Den bromsar sjukdomsframkallande bakterier, men vissa varianter av E. coli kan även ge svår diarré och orsakar mer än två miljoner dödsfall om året.
Blodspår: Elektroniskt piller bekämpar magsår
Forskare från MIT har utvecklat ett elektroniskt piller, som kan bekämpa blödande magsår. Pillret innehåller en tarmvänlig variant av E. coli-bakterien och kan skicka signaler till en dator om var i magen blödningar äger rum.
Saltsugare: Tjocktarmen är en enda stor svamp
Tjocktarmen ser ut som ett stort, fett rör, men fungerar i själva verket som en svamp som suger ut vatten och salt ur maten. Tjocktarmens rörelser ser till att transportera avföringen den sista biten ut till ändtarmen.