Forskare har sedan länge vetat att en permanent förhöjd glukoshalt i blodet– även känt som högt blodsocker – kan ha en negativ effekt på kroppens förmåga att producera insulin och därmed öka risken att utveckla typ 2-diabetes. Ingen har dock känt till den exakta förklaringen till varför de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln skadas av höga blodsockernivåer.
Förstör de insulinproducerande betacellerna
Nu har en grupp forskare från Oxford University i England upptäckt att det inte är det glukos som är problemet. I stället är det kroppens omsättning av glukos (glukosbelastningen) – som leder till att vissa kemiska ämnen (metaboliter) bildas – som stänger av kroppens insulin-gen och därigenom gör att insulinproduktionen sjunker. Samtidigt sätter det igång en kedjereaktion där betacellerna inte längre kan känna igen glukos och därför inte svarar med att utsöndra insulin, vilket de normalt skulle göra.
Ökad glukosomsättning gör skada
De brittiska forskarna har genomfört en rad experiment med djur och cellkulturer där de för första gången någonsin lyckats visa att det var omsättningen av glukos och inte själva glukosen som skadade betacellerna. Forskarna visade också att det är möjligt att förhindra den destruktiva effekten av den ökade glukosomsättningen på betacellerna genom att helt enkelt minska omsättningshastigheten.
"Vi behövde hitta orsaken till att glukos förstör de insulinproducerande betacellerna. På så sätt skulle vi kunna förhindra processen och därigenom bromsa den till synes ostoppbara undermineringen av betacellernas funktion som uppkommer vid typ 2-diabetes”, förklarar Elizabeth Haythorne, en av de ledande forskarna bakom den nya studien.
Nyckeln kan vara glukokinas
Det visade sig också att när forskarna blockerade enzymet glukokinas, som normalt styr det första steget i glukosomsättningen, kunde de hindra metaboliterna från att stänga av insulin-genen och därigenom bibehålla normal glukosstimulerad insulinutsöndring – även med en hög glukosnivå .
"Eftersom glukos normalt stimulerar insulinutsöndringen trodde forskare tidigare att en ökad glukosomsättning skulle öka insulinproduktionen hos typ 2-diabetiker", säger professor Frances Ashcroft, en av de andra forskarna bakom studien.
Tvärtemot alla förväntningar är det dock tvärtom, vilket tydligt framgick av de brittiska forskarnas arbete.