Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u39 bryster
Människan - Kroppen

Därför har kvinnor två bröst

Naturen har ett skäl till att utrusta kvinnor med två bröst. Däggdjur är nämligen utrustade med dubbelt så många bröst som de har munnar att mätta.

En av de mer berömda scenerna i den mindre sofistikerade delen av science fiction-genren utspelar sig i filmen Total Recall från 1990, där en prostituerad kvinna på Mars kan visa upp tre bröst.

I filmens intrig förklaras det tredje bröstet med en genetisk mutation, men fans av "multibröst" bör förbereda sig på en stor besvikelse om de förväntar sig att kvinnor kommer utvecklas i den riktningen naturligt.

De flesta biologer är nämligen följare av tesen att antalet bröst hos däggdjur av honkön hänger tätt samman med hur stor kull ungar de föder.

Mjölkkor ett undantag

Tumregeln lyder att däggdjur har dubbelt så många bröstvårtor som det antal ungar de vanligtvis får åt gången.

Det finns dock undantag från regeln. Till exempel har mjölkkor fyra spenar, trots att de som oftast endast får en kalv åt gången, vilket har att göra med juvrets inre anatomi.

Människor får i stort sett alltid ett barn åt gången (tvillingfödslar står för 1,25 procent), vilket alltså kräver de två bröst de allra flesta kvinnor är utrustade med från naturens sida.

Bröst ska vara symmetriska

Därtill kommer principen om symmetri, som innebär att alla däggdjur i grunden är uppbyggda symmetriskt. En hund har t.ex. åtta, tio eller till och med 12 - men inte 9 eller 11 - bröstvårtor.

Två bröst uppfyller alltså också regeln om symmetri. Så även om tvilling- eller trillingfödslar plötsligt blev normen, skulle antalet bröst troligtvis stiga till fyra eller sex men inte tre bröst.

Läs också:

Kroppen

7 skäl att älska din kroppsbehåring

2 minuter
Kroppen

Växer näsa och öron hela livet?

2 minuter
Rymdresor

Resan till Mars

16 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj