Därför får du kramp i musklerna

Mot slutet av en fotbollsmatch ligger spelare ofta på planen med kramp i benen. Men varför får de kramp när de är så vältränade?

© Shutterstock

Kramp uppstår när en muskel fastnar i ett spänt läge. Tillståndet är ofta mycket smärtsamt och kan vara i ett par sekunder och upp till flera minuter.

Den djupliggande orsaken till kramp är inte känd, men det uppstår tydligen problem i kommunikationen mellan hjärnan och muskeln, eller mellan de nervsignaler som går genom muskeln.

Signalförvirring utlöser kramp

Våra muskler styrs av signaler, som går mellan hjärnan och fibrer i muskeln. Om kommunikationen krånglar kan du drabbas av kramp.

© Shutterstock

Hjärnan styr muskeln

Det löper nerver längs ryggmärgen som signalerar till vadmuskeln att den ska slappna av eller dras ihop. Nerverna har även kontakt med sensorer i muskeln.

© Shutterstock

Muskeln signalerar tillbaka

Sensorerna består av fibrer som genomväver muskeln. De registrerar kontinuerligt muskelns tillstånd och skickar information om när den exempelvis behöver slappna av.

© Shutterstock

Obalans ger kramp

Om muskeln är överansträngd eller uttorkad kan de signaler som får den att slappna av försvagas. Därmed fastnar muskeln i ett spänt läge, så att den krampar.

När du drabbas av kramp är den bästa behandlingen att tvinga muskeln att slappna av genom att sträcka ut den och massera den. Nedkylning med ispåsar kan också stoppa krampen och dämpa smärtan.

Brist på vatten och salt ökar risken

Flera faktorer ökar risken för kramp. Vi drabbas oftare med åldern, samtidigt som dålig kondition och uttorkning bidrar till att göra musklerna mer sårbara.

Men även unga, vältränade idrottare kan få kramp i musklerna när de överbelastas – speciellt om det är så varmt att kroppen förlorar stora mängder vätska och salt via svett.

Natrium, som är en beståndsdel i salt, ingår även i bildandet av de signalmolekyler som styr muskelrörelserna.

Om du vill minimera din egen risk att få kramp är det bästa rådet att dricka rikligt och se till att musklerna hinner återhämta sig innan du tränar nästa gång.