Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Även om dina gener ligger bakom majoriteten av dina grå hårstrån så finns det faktiskt något du kan göra för att fördröja processen.

© Shutterstock
Människan - Kroppen

Därför får du grått hår

Grått hår är en naturlig del av kroppens åldrande, men trots det har det orsakat huvudbry hos forskarna i flera år: Varför får vissa av oss grå hårstrån före andra och finns det något vi kan göra för att skjuta upp processen?

Du står och tittar dig i spegeln och plötsligt får du syn på något i det färgstarka och kraftfulla burret: Ett silvergrått hårstrå.

Grått hår är en del av kroppens åldrande som de flesta av oss får uppleva.

Trots det har de färglösa stråna under flera år varit ett av kroppens mysterier: Varför får vissa av oss grått hår innan andra och kan vi själva påverka processen?

Stamcellerna dör

Generellt sett blir håret grått när produktionen av pigment upphör.

Pigmentet produceras av stamceller i det övre hudlagret som utvecklas till melaninproducerande celler, så kallade melanocyter.

Melanocyterna vandrar ned i hårsäckarna och producerar det pigment som ger färg till hårstråna.

När vi blir äldre börjar stamcellerna att dö och håret förlorar sin färg. Varje hårstrå har sitt eget förlopp och det är därför ett hårstrå kan bli grått innan resten av håret blir det.

Rökningen är den skyldige

Myterna om grått hår är många och en myt säger att det är stress som framkallar processen. Det finns en del sanning i det, flera studier på möss har visat ett visst samband mellan stress och mängden grått hår.

Men sambandet har aldrig kunnat bevisas på människor. Ofta handlar det om att allvarlig stress kan orsaka håravfall som får de existerande gråa hårstråna att synas mer markant.

Det finns dock något du kan göra för att skjuta upp det grå håret. En studie från 2013 visade att rökning ökar mängden grå hårstrån hos unga människor under 30 år.

Läs också:

Åldrande

Varför får man grått hår?

1 minut
Kroppen

Forskare avslöjar hemligheten bakom skallighet och grått hår

0 minuter
Åldrande

Stress ger faktiskt grått hår

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj