Därför får du grått hår

Grått hår är en naturlig del av kroppens åldrande, men trots det har det orsakat huvudbry hos forskarna i flera år: Varför får vissa av oss grå hårstrån före andra och finns det något vi kan göra för att skjuta upp processen?

Även om dina gener ligger bakom majoriteten av dina grå hårstrån så finns det faktiskt något du kan göra för att fördröja processen.

© Shutterstock

Du står och tittar dig i spegeln och plötsligt får du syn på något i det färgstarka och kraftfulla burret: Ett silvergrått hårstrå.

Grått hår är en del av kroppens åldrande som de flesta av oss får uppleva.

Trots det har de färglösa stråna under flera år varit ett av kroppens mysterier: Varför får vissa av oss grått hår innan andra och kan vi själva påverka processen?

Stamcellerna dör

Generellt sett blir håret grått när produktionen av pigment upphör.

Pigmentet produceras av stamceller i det övre hudlagret som utvecklas till melaninproducerande celler, så kallade melanocyter.

Melanocyterna vandrar ned i hårsäckarna och producerar det pigment som ger färg till hårstråna.

När vi blir äldre börjar stamcellerna att dö och håret förlorar sin färg. Varje hårstrå har sitt eget förlopp och det är därför ett hårstrå kan bli grått innan resten av håret blir det.

Rökningen är den skyldige

Myterna om grått hår är många och en myt säger att det är stress som framkallar processen. Det finns en del sanning i det, flera studier på möss har visat ett visst samband mellan stress och mängden grått hår.

Men sambandet har aldrig kunnat bevisas på människor. Ofta handlar det om att allvarlig stress kan orsaka håravfall som får de existerande gråa hårstråna att synas mer markant.

Det finns dock något du kan göra för att skjuta upp det grå håret. En studie från 2013 visade att rökning ökar mängden grå hårstrån hos unga människor under 30 år.