Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

d-vitamin ansikten
Människan - Kroppen

D-vitamin har betydelse för din hudfärg

Färgskillnader i vår hud är ett evolutionärt genidrag, enligt de forskare som har kommit fram till att D-vitamin spelar en avgörande roll för vår hudfärg.

Vi får D-vitamin från solen och fet fisk, vilket hjälper oss att bekämpa allt från psykiska sjukdomar till cancer. Dessutom kan D-vitamin vara nyckeln till att förstå varför människans hudton kan bli allt från mörkt chokladbrun till grällt rosa när solen skiner på oss.

Ljus hud producerar mest D-vitamin

Solskensvitaminet D är, enligt forskare, betydelsefullt när det gäller det breda spektrum av hudfärger som finns hos världens befolkning.

När din hud utsätts för solljus producerar den det oumbärliga D-vitaminet, som din kropp behöver bland annat för att bekämpa infektioner. Ljusa hudtoner är mycket bättre på att framställa D-vitamin från solljus än mörkhyade, och därför är det en fördel att vara ljushyad om du bor på en plats på jorden där solen inte slösar med sina strålar.

Däremot har mörk hud ett bättre försvar mot skadliga UV-strålar och är en fördel för dem som lever nära ekvatorn och får massor av sol och vitaminer.

Eskimåer får D-vitamin från fisk

När våra förfäder vandrade från Afrika till kallare breddgrader, där solen inte är lika generös, utvecklades deras hudfärg efter de villkor som gällde. Ju längre norrut de vandrade, desto ljusare blev alltså deras hud. Naturligt urval innebar att de bäst lämpade – de som fick tillräckligt mycket D-vitamin – överlevde.

Teorin har också en förklaring till varför en del nordbor, till exempel eskimåer vid de arktiska kusterna, ändå har en mörkare hudfärg: De får så mycket D-vitamin från fisk och skaldjur att de inte behöver fylla på med vitaminet från solen. På sommaren utsätts de däremot för höga nivåer av UV-strålning, som reflekteras i is och snö, vilket den mörka huden ger ett bra skydd mot.

I Skandinavien lider vi brist på D-vitamin. Det bör vi ändra på eftersom D-vitamin är avgörande för kroppens försvar:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj