Shutterstock
Blodkärl blå

Varför ser blodkärl blå ut när blod är rött?

När man blöder är blodet alltid rött. Hur kan det komma sig att blodådror oftast ser blå ut?

Din blodkärl ser blåa ut även om blodet är rött eftersom ljusets våglängder reflekteras och absorberas olika på din hud.

Alla färger vi ser är ett resultat av ljusets våglängder som reflekteras tillbaka till våra ögon. Ljus är en kombination av alla färgerna med deras respektive våglängd - rött och blått ljus har exempelvis olika våglängder.

När ljus träffar ett material absorberas en viss del av ljuset medan andra delar reflekteras tillbaka till våra ögon.

Blått ljus tränger inte igenom huden lika djupt som rött ljus gör. Därför kommer de blodkärl som ligger nära hudens yta reflektera blått ljus tillbaka till ögat.

Syre ger blodet en ljus röd färg

Blod har en mängd olika funktioner, men en av de viktigaste är att transportera syre i kroppen. Det är mängden syre i blodet som bestämmer färgen på blodet.

Blodet syresätts i lungorna. Det äger rum i de röda blodkropparna i det järnhaltiga transportproteinet hemoglobin som binder syre.

När hemoglobinet är mättat med syre får blodet en klar röd färg.

Hjärtat pumpar blodet från lungorna, genom artärerna och ut i kroppens vävnad. När syret lämnats på sin destination förlorar hemoglobinet sin färg och blodet blir mörkt.

På sin väg tillbaka till lungorna färdas det syrefattiga, mörkröda blodet genom venerna.

Blodprov är mörkröda

Om du brukar donera blod eller om du nyligen tagit ett blodprov har du kanske koll på blodets "riktiga" färg.

När blod tappas från en ven och åker genom en slang ned i en påse eller till ett provrör tillsätts inget syre på vägen och därför behåller blodet sin mörkröda färg.