Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så snabbt cirkulerar blodet i kroppen

Det tar bara fyra sekunder för en blodkropp i en mus att cirkulera ett varv i blodomloppet. Hos människan tar samma resa en minut.

Shutterstock

I en vuxen kropp slår hjärtat normalt 70 slag i minuten och med varje hjärtslag pumpas det omkring 70 milliliter blod genom kretsloppet.

Det betyder att hjärtat varje minut pumpar 4,9 liter genom systemet, vilket motsvarar den totala mängden blod i kroppen. Med andra ord tar det omkring en minut från det att en röd blodkropp pumpas ut från hjärtat tills den kommer tillbaka – den så kallade cirkulationstiden.

Det tar cirka en minut för en blodkropp att cirkulera ett helt varv runt i blodcirkulationen och komma tillbaka till utgångspunkten.

Siffran gäller bara, när kroppen är i vila, för vid fysisk aktivitet slår hjärtat fortare och blodet behöver därför kortare tid för att ta sig genom kroppen.

Cirkulationstiden beror också på kroppsstorleken och är kortare för ett litet djur än för ett stort. I en mus tar blodet fyra sekunder för ett varv runt i kroppen, medan detta tar 218 sekunder i en elefant.

Stor kropp ger lång cirkulationstid:

  • Mus: Fyra sekunder
  • Vuxen människa: 61 sekunder
  • Elefant: 218 sekunder

Läs också:

Kroppen

Revolutionerande projekt avslöjar kroppens hemligheter

13 minuter
blodtyper TOP
Cirkulation

Ny forskning: Din blodgrupp avgör risken för corona

4 minuter
Lakrits
Cirkulation

Älskar du lakrits? Det svarta godiset kan döda dig

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj