Så snabbt cirkulerar blodet i kroppen

Det tar bara fyra sekunder för en blodkropp i en mus att cirkulera ett varv i blodomloppet. Hos människan tar samma resa en minut.

Shutterstock

I en vuxen kropp slår hjärtat normalt 70 slag i minuten och med varje hjärtslag pumpas det omkring 70 milliliter blod genom kretsloppet.

Det betyder att hjärtat varje minut pumpar 4,9 liter genom systemet, vilket motsvarar den totala mängden blod i kroppen. Med andra ord tar det omkring en minut från det att en röd blodkropp pumpas ut från hjärtat tills den kommer tillbaka – den så kallade cirkulationstiden.

Det tar cirka en minut för en blodkropp att cirkulera ett helt varv runt i blodcirkulationen och komma tillbaka till utgångspunkten.

Siffran gäller bara, när kroppen är i vila, för vid fysisk aktivitet slår hjärtat fortare och blodet behöver därför kortare tid för att ta sig genom kroppen.

Cirkulationstiden beror också på kroppsstorleken och är kortare för ett litet djur än för ett stort. I en mus tar blodet fyra sekunder för ett varv runt i kroppen, medan detta tar 218 sekunder i en elefant.

Stor kropp ger lång cirkulationstid:

  • Mus: Fyra sekunder
  • Vuxen människa: 61 sekunder
  • Elefant: 218 sekunder

Läs också:

white and brown fat cells
Kroppen

Kyla aktiverar de bruna fettcellerna

0 minuter
blodtyper TOP
Cirkulation

Blodet är avgörande för din hälsa

2 minuter
Blodkärl blå
Cirkulation

Därför ser dina blodkärl ut att vara blå

1 minut

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!