Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

sår på arm
© Shutterstock
Människan - Cirkulation

Hur läker ett sår?

Hur kan ett så läka, så att skadan inte syns?

Sårläkningsprocessen börjar så snart en del av kroppens vävnad förstörs genom skada eller sjukdom. I verkligheten är det emellertid tämligen få vävnadstyper – bland annat ben, lever, små nerver och den översta delen av huden – som kan läka fullständigt efter en skada. De flesta typer av sår blir efter läkning till bindväv, som inte har alla de egenskaper som den ursprungliga vävnaden hade. Vid ett vanligt sår i huden drar blodkärlen ihop sig omedelbart efter att såret uppstått, så att det inte riskerar att strömma ut för mycket blod. Samtidigt levras det blod som runnit ut, så att det bildas en skyddande skorpa. Ofta får man in bakterier i såret, men de bekämpas av vita blodkroppar i den så kallade inflammationsfasen. Andra typer av vita blodkroppar avger tillväxtfaktorer, som stimulerar såret att läka. I granulationsfasen börjar proteinet kollagen att bilda nya bindvävsfibrer. Slutligen, i epitelialiseringsfasen, förstärks ärrvävnaden, som sedan skrumpnar och bleknar. Läkningstiden kan förlängas av dåligt allmäntillstånd, och även rökning sinkar processen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj