Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronauter ska gå i ide

Nya försök visar att möss och råttor kan manipuleras att gå i dvala, trots att de inte gör det naturligt. Forskare tror därför att detsamma är möjligt med astronauter under långa rymdresor.

Shutterstock

Tanken att försänka astronauter i ett tillstånd av dvala under långa rymdresor har hittills varit rena science fiction, men nu har den kommit ett stort steg närmare att realiseras.

Forskare från Tsukuba-universitetet i Japan har framkallat dvaltillståndet på konstgjord väg hos möss och råttor, som inte annars sover vintersömn.

Flera däggdjur kan minska sina kroppsfunktioner under de månader, då det är brist på föda. Det gäller exempelvis björnar, igelkottar och fladdermöss, men även enskilda primater som lemurer. Gemensamt för dem är att de sänker sin kroppstemperatur och hjärtrytm, så att kroppen använder ett minimum av energi.

Forskare försänker möss i dvala

1 / 3
123

Aktivering av så kallade Q-neuroner i hjärnan kan försänka möss i ett dvalliknande tillstånd, visar ett nytt, banbrytande försök.

© University of Tsukuba

De japanska forskarna uppnådde samma sak med försökmöss genom att aktivera vissa celler, så kallade Q-neuroner, i hjärncentret hypotalamus, som styr ett flertal grundläggande kroppsfunktioner.

Temperaturen föll tio grader

Mössens kroppstemperatur föll tio grader, och även hjärtrytmen och andningen sattes ned. Tillståndet varade i 48 timmar och mössen tog ingen skada.

I naturen har möss förmågan att gå i lätt dvala på ett par timmar, så därför upprepade forskarna försöket med råttor, som aldrig går i dvala. Även dessa försök var lyckade. Det tyder enligt forskarna på att dvaltillståndet kan framkallas på konstgjord väg hos alla däggdjur, inklusive människor.

Dvalan förlänger livet

Det öppnar i första hand upp stora medicinska perspektiv. Exempelvis kan patienter med andningsbesvär räddas genom att temporärt sätta ned kroppens syrebehov.

På längre sikt kan det bli möjligt att försänka astronauter i dvala under årslånga rymdresor. Det kommer att tjäna tre syften. De slipper bli uttråkade, de klarar sig med färre proviant och de kommer att leva längre, eftersom dvaltillståndet sliter mindre på organen.

Läs också:

Olika blodtyper - man donerar blod
Cirkulation

Därför har vi olika blodgrupper

4 minuter
Lakrits
Cirkulation

Älskar du lakrits? Det svarta godiset kan döda dig

3 minuter
blodtyper TOP
Cirkulation

Ny forskning: Din blodgrupp avgör risken för corona

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj