Lakrits utvinns ur lakritsväxtens rot, som får sin karakteristiska lukt och söta smak av ämnet glycyrrhizinsyra.
Men glycyrrhizinsyra är inte helt ofarligt.
Ämnet påverkar nämligen vårt blodomlopp och kan hämma ett enzym som får kroppen att öka utsöndringen av kalium.
Kalium är viktigt för kroppens hälsa då det bland annat hjälper till att reglera vätskebalansen och upprätthålla normal funktion i muskler, exempelvis i hjärtat. Därför kan salt godis leda till störningar i hjärtrytmen och ett högt blodtryck, som i värsta fall kan ha dödlig utgång.
Man dog efter att ha ätit för mycket lakrits
Den amerikanska mannens olyckliga sjukdomsförlopp har studerats av forskare och publicerats i The New England Journal of Medicine. Enligt rapporten åt den 54-årige amerikanen en påse lakrits varje dag i flera veckor, och i kombination med en i övrigt näringsfattig diet ledde konsumtionen till att kaliumhalten i kroppen sjönk drastiskt.
Efter att i tre veckor ätit en påse lakrits dagligen fick han kraftiga kramper och blev medvetslös. Strax därefter fick han hjärtstopp och trots återupplivning avled han dagen därpå. Mannen led inte av några kroniska sjukdomar och hade heller inte varit med om tidigare fall av andnöd eller bröstsmärtor.