Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sömn

Sömnbrist bryter ned din kropp inifrån.

© Shutterstock
Människan - Kroppen

Brist på sömn förvandlar din kropp till ett försvarslöst vrak

Bara några få dagar utan sömn gör att ditt immunförsvar stängs ned och att din hjärna drunknar i sin egen oreda. Ny forskning avslöjar att vi använder sömnen till att rusta kroppens försvar och att städa i de intryck som hjärnan får under dagen.

24 timmar utan sömn

© Shutterstock

Du får svårare att lära dig nya saker och kan inte hålla isär gamla minnen. Problemet beror på att dina hjärnceller inte har fått tillfälle att städa bland dagens intryck, vilket leder till att cellernas kapacitet har förbrukats.

36 timmar utan sömn

© Shutterstock

Din kropp intar nödberedskap. Bristen på sömn pressar hjärnan så att den friger stress­ hormoner i kroppen. Hormonerna får pulsen och blodtrycket att stiga och hämmar ditt matsmältningssystem.

48 timmar utan sömn

© Shutterstock

Du blir sårbar för angrepp från virus och bakterier. Sömn är viktigt för bildandet av vissa typer av immunceller och utan de cellerna kan immunsystemet inte känna igen och bekämpa främmande ämnen.

72 timmar utan sömn

© Shutterstock

Du kan inte skilja mellan fantasi och verklighet. De olika områdena i din hjärna samarbetar inte längre. Signaler som bildats i hjärnans syncentrum blockeras inte av förnuftcentrum, och du börjar hallucinera.

264,4 timmar utan sömn

© Shutterstock

Elva dagar och 24 minuter. Ingen har någonsin klarat sig längre utan sömn. Rekordet sattes av den amerikanske gymnasieeleven Randy Gardner 1964 och det verkar omöjligt att slå.

Vi kan inte kämpa emot när sömnen på allvar trycker på. Orsaken är bland annat att nivåerna av sömnhormonet adenosin stiger konstant under tiden som vi är vakna. Till sist är adenosinnivån så pass hög att vår hjärna blir överladdad och växlar till sömntillstånd.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj