Brist på sömn förvandlar din kropp till ett försvarslöst vrak

Bara några få dagar utan sömn gör att ditt immunförsvar stängs ned och att din hjärna drunknar i sin egen oreda. Ny forskning avslöjar att vi använder sömnen till att rusta kroppens försvar och att städa i de intryck som hjärnan får under dagen.

Sömn

Sömnbrist bryter ned din kropp inifrån.

© Shutterstock

24 timmar utan sömn

© Shutterstock

Du får svårare att lära dig nya saker och kan inte hålla isär gamla minnen. Problemet beror på att dina hjärnceller inte har fått tillfälle att städa bland dagens intryck, vilket leder till att cellernas kapacitet har förbrukats.

36 timmar utan sömn

© Shutterstock

Din kropp intar nödberedskap. Bristen på sömn pressar hjärnan så att den friger stress­ hormoner i kroppen. Hormonerna får pulsen och blodtrycket att stiga och hämmar ditt matsmältningssystem.

48 timmar utan sömn

© Shutterstock

Du blir sårbar för angrepp från virus och bakterier. Sömn är viktigt för bildandet av vissa typer av immunceller och utan de cellerna kan immunsystemet inte känna igen och bekämpa främmande ämnen.

72 timmar utan sömn

© Shutterstock

Du kan inte skilja mellan fantasi och verklighet. De olika områdena i din hjärna samarbetar inte längre. Signaler som bildats i hjärnans syncentrum blockeras inte av förnuftcentrum, och du börjar hallucinera.

264,4 timmar utan sömn

© Shutterstock

Elva dagar och 24 minuter. Ingen har någonsin klarat sig längre utan sömn. Rekordet sattes av den amerikanske gymnasieeleven Randy Gardner 1964 och det verkar omöjligt att slå.

Vi kan inte kämpa emot när sömnen på allvar trycker på. Orsaken är bland annat att nivåerna av sömnhormonet adenosin stiger konstant under tiden som vi är vakna. Till sist är adenosinnivån så pass hög att vår hjärna blir överladdad och växlar till sömntillstånd.