Bakterier ger din svett en doft av get, lök eller kummin

Tre bakterier i din armhåla avgör om du doftar get, lök eller kummin.

Din svett har egentligen ingen doft i sig själv. Odören uppstår när bakterier på huden bryter ned näringsämnen i svetten och bildar avfallsämnen.

Varje människa har en helt personlig sammansättning av bakterier. I ett försök tog forskare prover av bakteriefloran i armhålan hos flera personer och det visade att åtta bakterier dominerar, men i olika kombinationer.

Tre bakterier ger svettlukt

Av de bakterier som trivs i armhålan är det främst tre typer som får svetten att lukta: Corynebakterier avger en odör som påminner om lukten av get, stafylokocker luktar lök och anaeroba bakterier luktar kummin.

Om de tre bakterietyperna utgör en stor del av bakterierna i din armhåla har du en markant svettlukt. Har du tur utgör de en mindre del, så att din svett har en mer neutral doft.

Svetten luktar inte lika mycket över hela kroppen. Det beror på att vi har två sorters svettkörtlar. Den typ som finns i armhålorna och skrevet utsöndrar mjölksyra och urinämnen som ger näring till bakterierna.

Svett på andra områden på kroppen innehåller bara salter, som bakterierna inte kan leva av och därför luktar det inte när du till exempel har handsvett.