Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bakterier ger din svett en doft av get, lök eller kummin

Det är bakterier i armhålorna som får din svett att lukta. Forskare har identifierat tre svettdofter och hur just din svett luktar beror på vilka bakterier som dominerar under dina armar.

Din svett har egentligen ingen doft i sig själv. Odören uppstår när bakterier på huden bryter ned näringsämnen i svetten och bildar avfallsämnen.

Varje människa har en helt personlig sammansättning av bakterier. I ett försök tog forskare prover av bakteriefloran i armhålan hos flera personer och det visade att åtta bakterier dominerar, men i olika kombinationer.

Tre bakterier ger svettlukt

Av de bakterier som trivs i armhålan är det främst tre typer som får svetten att lukta: Corynebakterier avger en odör som påminner om lukten av get, stafylokocker luktar lök och anaeroba bakterier luktar kummin.

Om de tre bakterietyperna utgör en stor del av bakterierna i din armhåla har du en markant svettlukt. Har du tur utgör de en mindre del, så att din svett har en mer neutral doft.

Svetten luktar inte lika mycket över hela kroppen. Det beror på att vi har två sorters svettkörtlar. Den typ som finns i armhålorna och skrevet utsöndrar mjölksyra och urinämnen som ger näring till bakterierna.

Svett på andra områden på kroppen innehåller bara salter, som bakterierna inte kan leva av och därför luktar det inte när du till exempel har handsvett.

Läs också:

Kroppen

Därför luktar vissa mer svett än andra

14 minuter
Varför pruttar man
Kroppen

Därför luktar dina egna fisar bäst

1 minut
intestinal bacteria types
Kroppen

Tre typer av bakterier dominerar

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj