Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Baksmälla

Så här undviker du baksmälla

Baksmälla är inget att leka med. Om du vill förhindra att huvudet värker dagen efter följer här ett antal tips för att undvika baksmälla.

Photo by Michael Discenza on Unsplash

Baksmälla. Blykeps. Aktersnurra.

Kärt barn har många namn, men vad du än kallar det är det inte roligt att vakna upp dagen efter med ett huvud som känns som om något opererar på det med en tryckluftsborr.

Om du känner till fenomenet – eller någon, som känner någon – finns det hjälp att hämta med den här guiden till hur man undviker baksmälla. Vi garanterar inte att du slipper helt, men en kombination av en del av de här råden borde minska det obehagliga dunkandet i huvudet.

Varför får du baksmälla?

Alkohol innehåller etanol och små mängder metanol, även känt som träsprit. Etanol är det ämne i alkoholen som har en berusande effekt på hjärnan. Metanolen framkallar baksmällan, eftersom det under förbränningsprocessen utsöndrar ett giftämne.

Både etanol och metanol bryts ned av samma enzymer i levern, men inte lika snabbt, förklarar den danske läkaren Jerk W. Langer.

Det går långsammare att bryta ned metanol och när etanolen har försvunnit bryts metanolen ned snabbare, vilket leder till att koncentrationen av giftämnena ökar. Resultatet blir baksmälla.

Eftersom halten av metanol varierar mellan olika alkoholdrycker spelar det trots allt roll vilken sorts sprit du dricker. Samtidigt kan till och med små mängder alkohol ge baksmälla.

Så undviker du baksmälla

Undvik baksmälla genom att så långt som möjligt följa dessa råd. Klarar du det behöver du inte spendera en hel dag i sängen bakfull.

Drick massor av vatten!

Du kan förebygga baksmälla, eller åtminstone lindra den avsevärt, genom att dricka vatten – rikligt med vatten hela kvällen. På så sätt förebygger du törst och vätskebrist när du vaknar.

Avsluta eventuellt med en sportdryck som tillför kroppen salter och druvsocker.

Och drick ett STORT glas vatten innan du går och lägger dig.

Drick inte på fastande mage

Alkohol går snabbare ut i blodet om magen är tom. Intas alkohol i samband med en måltid tas alkoholen upp långsammare.

Drick ljus sprit

Håll dig till ljusa drycker, som till exempel vitt vin, vodka och gin, i stället för mörkare drycker som rödvin, rom whisky och konjak. De mörka dryckerna innehåller fler giftämnen, bland annat metanol.

Whisky innehåller exempelvis fyra gånger så mycket metanol än vodka.

Är du kvinna bör du dricka mindre än männen. Kvinnokroppen innehåller mindre vatten än mäns, så samma mängd alkohol ger en högre promille hos kvinnor.

Undvik baksmälla med ljus alkohol
© Shutterstock

Så här kurerar du baksmälla

Har du hamnat i en situation där du vaknar upp med huvudvärk och en kropp som ger efter för baksmällan? Som tur är har vi botemedlet mot baksmälla här.

Drick vatten och ät ordentligt

Det du får i dig har stor effekt på baksmällan. Det är bra att dricka mycket vatten.

Alkohol är vattendrivande och får kroppen att lida av vätskebrist. Njurarna bildar en oproportionerligt stor mängd urin och du förlorar mer vätska än du dricker. Det innebär att du blir uttorkad, vilket i sin tur ger törst och huvudvärk. Så: Drick massor av vatten – och mjölk.

Även om en kopp kaffe kan verka lockande bör du låta bli: Kaffe är vätskedrivande, så det är bättre med te.

När det kommer till maten “dagen efter” kan ofta hamburgare, pommes frites eller pizza kännas lockande. Du bör dock ta det lugnt med fet och tung mat då den kan göra illamåendet värre - bananer, soppa och yoghurt är betydligt bättre mot baksmälla.

Ta en återställningsöl

En enda öl på morgonen efter en blöt kväll kan vara en god idé: En liten påfyllning av ämnet etanol lugnar nedbrytningen av metanol så mycket att det utsöndras färre giftämnen åt gången.

Den bästa återställaren är enligt Jerk Langer en banan-vodka-smoothie. Banan får hjärnan att bilda humörämnet serotonin, medan den lilla skvätten vodka minskar mängden av det baksmälleframkallande giftämnet.

Sov länge

En del av baksmällan dagen efter beror på att man druckit för lite vatten och sovit för få timmar. Stanna lite längre i sängen. Efter en kväll ute är det svårare att komma ned i djupsömn, vilket är en förutsättning för en god kvalitet på sömnen.

Ta kål på huvudvärken

Det finns olika piller mot baksmälla, men vissa är bättre än andra. Välj de som innehåller Paracetamol, det är mest skonsamt för magen.

Motionera... senare

Du kan inte öka förbränningen med dans eller motion, så skjut upp löpturen och träningen. Det belastar bara kroppen och tvingar levern att arbeta på övertid, så att giftämnena från alkoholen bryts ned långsammare.

Det är en bra idé med frisk luft - så ta gärna en promenad med baksmällan.

Läs också:

Hjärnan

Uppgradera din hjärna: Så här blir du bättre på siffror

15 minuter
Kvinde ser fake news om coronavirus.
Sjukdomar

Felaktiga uttalanden sprider sig som coronaviruset

8 minuter
Bilar

Varför drivs inte bilar med alkohol?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj