Baksmälla
© Photo by Michael Discenza on Unsplash
Människan - Kroppen

Så här undviker du baksmälla

Baksmälla är inget att skoja om. Vill du undvika skallebank dagen efter, får du flera goda råd här.

Baksmälla. Blykeps. Aktersnurra...

Kärt barn har många namn, men vad du än kallar det är det inte roligt att vakna upp dagen efter med ett huvud som känns som om något opererar på det med en tryckluftsborr.

Om du känner till fenomenet – eller någon, som känner någon – finns det hjälp att hämta med den här guiden till hur man undviker baksmälla. Vi garanterar inte att du slipper helt, men en kombination av en del av de här råden borde minska det obehagliga dunkandet i huvudet.

1. Varför får du baksmälla?

Alkohol innehåller etanol och små mängder metanol, även känt som träsprit. Etanol är det ämne i alkoholen som har en berusande effekt på hjärnan. Metanolen framkallar baksmällan, eftersom det under förbränningsprocessen utsöndrar ett giftämne.

Både etanol och metanol bryts ned av samma enzymer i levern, men inte lika snabbt, förklarar den danske läkaren Jerk W. Langer.

Det går långsammare att bryta ned metanol och när etanolen har försvunnit bryts metanolen ned snabbare, vilket leder till att koncentrationen av giftämnena ökar. Resultatet blir baksmälla.

Eftersom halten av metanol varierar mellan olika alkoholdrycker spelar det trots allt roll vilken sorts sprit du dricker. Samtidigt kan till och med små mängder alkohol ge baksmälla.

2. Så här förbygger du baksmälla

Drick massor av vatten!

Du kan förebygga baksmälla, eller åtminstone lindra den avsevärt, genom att dricka vatten – rikligt med vatten hela kvällen. På så sätt förebygger du törst och vätskebrist när du vaknar.

Avsluta eventuellt med en sportdryck som tillför kroppen salter och druvsocker.

Och drick ett STORT glas vatten innan du går och lägger dig.

Drick inte på fastande mage

Alkohol går snabbare ut i blodet om magen är tom. Intas alkohol i samband med en måltid tas alkoholen upp långsammare.

Drick ljus sprit

Håll dig till ljusa drycker, som till exempel vitt vin, vodka och gin, i stället för mörkare drycker som rödvin, rom whisky och konjak. De mörka dryckerna innehåller fler giftämnen, bland annat metanol.

Whisky innehåller exempelvis fyra gånger så mycket metanol än vodka.

Är du kvinna bör du dricka mindre än männen. Kvinnokroppen innehåller mindre vatten än mäns, så samma mängd alkohol ger en högre promille hos kvinnor.

3. Så här kurerar du baksmälla

Drick vatten!

När du väl har fått baksmälla är det också bra att dricka vatten.

Alkohol är vattendrivande och får kroppen att lida av vätskebrist. Njurarna bildar en oproportionerligt stor mängd urin och du förlorar mer vätska än du dricker. Det innebär att du blir uttorkad, vilket i sin tur ger törst och huvudvärk. Så: Drick massor av vatten – och mjölk.

Även om en kopp kaffe kan verka lockande bör du låta bli: Kaffe är vätskedrivande, så det är bättre med te.

Ät ordentligt

Även om en hamburgare och pommes frites är en lockande baksmällemåltid bör du vara måttfull med fet och tung mat. Det kan förvärra illamåendet – bananer, soppa och yoghurt är mycket bättre.

Ta en återställningsöl

En enda öl på morgonen efter en blöt kväll kan vara en god idé: En liten påfyllning av ämnet etanol lugnar nedbrytningen av metanol så mycket att det utsöndras färre giftämnen åt gången.

Den bästa återställaren är enligt Jerk Langer en banan-vodka-smoothie. Banan får hjärnan att bilda humörämnet serotonin, medan den lilla skvätten vodka minskar mängden av det baksmälleframkallande giftämnet.

Sov länge

En del plågorna dagen efter beror på vätskeförlusten och dålig sömn. Stanna lite längre i sängen. Efter en blöt kväll kommer du inte ned i den djupa sömnen lika lätt, vilket är en förutsättning för god sömnkvalitet.

Ta kål på huvudvärken

Välj tabletter med Paracetamol, som är de mest skonsamma för magen.

Motionera... senare!

Du kan inte öka förbränningen med dans eller motion, så skjut upp löpturen och träningen. Det belastar bara kroppen och tvingar levern att arbeta på övertid, så att giftämnena från alkoholen bryts ned långsammare.

Men det kan vara en god idé med frisk luft – så ta gärna en promenad.

Läs också:

Hälsa

Vetenskaplig och hälsosam viktnedgång

0 minuter
Dinosaurier

Jakten på Grönlands dinosaurier

1 minut
Kroppen

Bantningskur: Här är vetenskapens dom

4 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!