Photo by Michael Discenza on Unsplash
Baksmälla

Så här undviker du baksmälla

Baksmälla är inget att leka med. Om du vill förhindra att huvudet värker dagen efter följer här ett antal tips för att undvika baksmälla.

Baksmälla. Blykeps. Aktersnurra.

Kärt barn har många namn, men vad du än kallar det är det inte roligt att vakna upp dagen efter med ett huvud som känns som om något opererar på det med en tryckluftsborr.

Om du känner till fenomenet – eller någon, som känner någon – finns det hjälp att hämta med den här guiden till hur man undviker baksmälla. Vi garanterar inte att du slipper helt, men en kombination av en del av de här råden borde minska det obehagliga dunkandet i huvudet.

Varför får du baksmälla?

Alkohol innehåller etanol och små mängder metanol, även känt som träsprit. Etanol är det ämne i alkoholen som har en berusande effekt på hjärnan, medan metanolen bidrar till att framkalla baksmällan.

Metanol är en av flera biprodukter, så kallade kongener, från alkoholens jäsningsprocess, och studier visar att mängden kongener har stor betydelse för hur svår baksmällan blir. Ju fler kongener det finns i det du dricker, desto värre blir din baksmälla.

Både etanol och metanol bryts ned av samma enzymer i levern, men inte lika snabbt. Det går långsammare att bryta ned metanol och när etanolen har försvunnit bryts metanolen ned snabbare, vilket leder till att koncentrationen av giftämnena ökar. Resultatet blir baksmälla.

Eftersom halten av metanol varierar mellan olika alkoholdrycker spelar det trots allt roll vilken sorts sprit du dricker. Färgad sprit som bourbon innehåller exempelvis 37 gånger så många kongener som vodka.

Kongener är dock inte den enda boven när det gäller baksmälla. Enligt forskare undertrycker alkohol dessutom ett speciellt hormon som hjälper leverns funktion. Och när hormonet blockeras behöver din kropp göra sig av med mer vätska än normalt.

Därför kissar du ofta när du har druckit alkohol, vilket kan leda till uttorkning, som i sin tur kan ge baksmällans karaktäristiska huvudvärk och yrsel.

Så undviker du baksmälla

Undvik baksmälla genom att så långt som möjligt följa dessa tre råd. Klarar du det behöver du inte spendera en hel dag i sängen bakfull.

1. Drick vatten. Du kan förebygga baksmälla, eller åtminstone lindra den avsevärt, genom att dricka vatten – rikligt med vatten hela kvällen. På så sätt förebygger du törst och vätskebrist när du vaknar. Avsluta eventuellt med en sportdryck som tillför kroppen salter och druvsocker. Och drick ett STORT glas vatten innan du går och lägger dig. Om du kan.

2. Drick inte på fastande mage. Studier visar att alkohol går ut snabbare i blodet om magen är tom. Intas alkohol i samband med en måltid tas alkoholen upp långsammare.

3. Drick ljus sprit. Håll dig till ljusa drycker, som till exempel vitt vin, vodka och gin, i stället för mörkare drycker som rödvin, rom whisky och konjak. De mörka dryckerna innehåller fler giftämnen, bland annat metanol. Är du kvinna bör du dricka mindre än männen. Kvinnokroppen innehåller mindre vatten än mäns, så samma mängd alkohol ger en högre promille hos kvinnor.

Undvik baksmälla med ljus alkohol
© Shutterstock

Så här kurerar du baksmälla

Har du hamnat i en situation där du vaknar upp med huvudvärk och en kropp som ger efter för baksmällan? Som tur är har vi botemedlet mot baksmälla här.

Drick vatten och ät ordentligt

Det du får i dig har stor effekt på baksmällan. Det är bra att dricka mycket vatten.

Alkohol är vattendrivande och får kroppen att lida av vätskebrist. Njurarna bildar en oproportionerligt stor mängd urin och du förlorar mer vätska än du dricker. Det innebär att du blir uttorkad, vilket i sin tur ger törst och huvudvärk.

Vad gäller maten “dagen efter” kan ofta hamburgare, pommes frites eller pizza kännas lockande. Du bör dock ta det lugnt med fet och tung mat då den kan göra illamåendet värre – bananer, soppa och yoghurt är betydligt bättre mot baksmälla.

Ta en återställningsöl

En enda öl på morgonen efter en blöt kväll kan vara en god idé. En liten påfyllning av ämnet etanol lugnar nedbrytningen av metanol så mycket att det utsöndras färre giftämnen åt gången.

Sov länge

En del av baksmällan dagen efter beror på att man druckit för lite vatten och sovit dåligt. Stanna lite längre i sängen. Efter en kväll ute är det svårare att komma ned i djupsömn, vilket är en förutsättning för en god sömnkvalitet.

Ta kål på huvudvärken

Det finns olika piller mot baksmälla, men vissa är bättre än andra. Välj de som innehåller Paracetamol, det är mest skonsamt för magen.