Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mænd har også en overgangsalder

Även män får klimakteriebesvär

Män har precis som kvinnor en övergångsålder, som på grund av stora hormonella svängningar skapar förändringar i kroppen.

claus lunau & Juan monino/Getty Images

Två procent om året – så mycket minskar mängden av mäns viktigaste könshormon testosteron från 30-årsåldern och under resten av livet.

Minskningen medför ett utdraget klimakterium som påverkar mannens beteende, sexliv och fysiska styrka.

Bristande stimulans förändrar geners aktivitet

Testosteron, som normalt binder till receptorer i nervcellernas inre, bidrar till att aktivera och deaktivera cellernas gener. Därmed har testosteronet stor inverkan på nervcellernas aktivitet. En minskning av mängden testosteron kan orsaka psykiska symptom som nervositet, depression, nedsatt koncentrationsförmåga och dålig stresshantering.

claus lunau & Juan monino/Getty Images

Slöa stamceller ger slak penis

En låg testosteronnivå kan leda till minskad sexlust men kan också direkt påverka mannens könsorgan och medföra erektionsproblem. Det är inte fastställt exakt hur bristen på könshormonet drabbar penis, men vissa forskningsresultat tyder på att testosteronet normalt stimulerar stamceller i penisens svällkroppar och därmed bidrar till att hålla vävnaden frisk.

claus lunau & Juan monino/Getty Images

Hormonbrist medför ­minskad muskelmassa

Testosteron binder till receptorer på muskelcellernas yta och stimulerar deras tillväxt och sammandragningar. När hormonnivån sjunker har det ungefär samma effekt som om mannen blivit mindre fysiskt aktiv. De enskilda muskelfibrernas storlek krymper och den totala muskelmassan och muskelstyrkan minskar markant.

claus lunau & Juan monino/Getty Images

Mäns övergångsålder fungerar inte likadant som kvinnors.

Medan den kvinnliga övergångsåldern sker under ett visst antal år, är männens snarare en långsammare, gradvis degradering.

  • Övergångsålder
    © Silvia Jansen/Getty Images

    Operation skjuter upp övergångsåldern

    För kvinnor medför övergångsåldern röda kinder, svettningar och humörsvängningar – men även Alzheimers sjukdom och blodproppar. Därför vill forskare senarelägga den med upp emot 20 år.

    Läs mer här

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj