Shutterstock
tänder, tandborste, 3D

Är det nödvändigt att borsta tänderna?

Varför skall vi borsta tänderna två gånger om dagen, när våra förfäder klarade sig utan?

Det stämmer inte helt att våra förfäder inte borstade tänderna. Ända tillbaka till stenåldern har man funnit tecken på att man har petat tänderna. På den tiden var våra förfäder samlare, jäga- re och fiskare.

De levde av kött, fisk, bär, frukt och nötter, men åt inget socker – annat än det som finns naturligt i bär och frukt. Fynd från den tiden visar att människor hade imponerande garnityr helt utan hål. Vid tidpunkten för åkerbrukets intåg började Karius och Baktus på allvar att etablera sig.

Det berodde på att bönderna åt gröt och bröd, alltså kolhydrathaltig mat, som klibbade fast på tänderna. Undersökningar visar att vikingarna hade speciellt dåliga tänder. Tandborstning har emellertid inte alltid varit så nödvändig som idag.

”Boven” i dramat hittar man i vår kost. Den är nämligen väldigt rik på socker. Utöver godis, läsk, kakor och annat får vi socker från matvaror, som vi normalt inte förknippar med socker. I många färdigrätter har socker tillsatts. Till exempel innehåller såväl bröd som korv och andra smörgåspålägg tämligen stora mängder socker.