Shutterstock
Sova på sidan

Är det bäst att sova på höger eller vänster sida?

Påverkar gravitationen oss olika beroende på om vi sover på vänster eller höger sida?

Även om det inte är definitivt dokumenterat i dagsläget vilken sida som är bäst att sova på lutar ett antal argument åt vänster.

Den första delen av tjocktarmen ligger exempelvis på höger sida, varefter den svänger och fortsätter mot vänster sida av kroppen. Med andra ord, om du sover på vänster sida hjälper gravitationen matsmältningen.

Sov inte på mage eller rygg

Sova på rygg
© Shutterstock

Att sova på rygg blockerar din andning

Vi sover 37,5 procent av tiden på ryggen. Positionen är bra för nacke och ryggrad, men kan förvärra snarkning och sömnapné, då andningen upphör i mellan 20 och 30 sekunder.

Sova på mage
© Shutterstock

Att sova på mage belastar nacken

Vi sover bara 7,3 procent av tiden på magen. Med en kudde under höfterna gynnar ställningen ryggraden, men den leder ofta till en belastning på nacken som vänds åt sidan.

Dessutom underlättas - åtminstone i teorin - också hjärtats arbete till viss del. Huvudpulsådern lämnar nämligen hjärtat mot vänster sida av kroppen och pumpar därför nedåt när du sover på vänster sida.

Hjärnan städas hos de som sover på sidan

2017 undersöktes 664 försökspersonsers sovställningar. Personerna spenderade i genomsnitt 54,1 procent av sovtiden på sidan, vilket generellt verkar vara hälsosammare än att sova på rygg eller mage.

Experiment med möss visar att sömn på sidan låter den så kallade spinalvätskan flöda fritt vilket gör att den renar hjärnan från slaggprodukter på ett effektivare sätt.