7 skäl att älska din kroppsbehåring

Dina håriga armhålor och håret i de nedre regionerna hjälper dig att hitta rätt partner. Näshåren räddar dig från bakterier och inflammationer. Vi ger inte alls vår kroppsbehåring den uppskattning som den förtjänar.

© Shutterstock

1. Ögonbrynen leder bort svett

Utan ögonbryn skulle svett och smuts från rinna ned från pannan och irritera ögonen. Ögonbrynen spelar också en viktig roll i hur våra ansiktsuttryck formas och därmed också i kommunikationen med våra medmänniskor.

2. Hår under armarna drar till sig partners

Könshåret och håret i armhålan sprider doften från körtlar i huden och forskarna anser att den här doften spelar en avförande roll i attraktionen mellan könen.

3. Ögonfransarna viftar bort damm

Ögonfransarna kan fånga partiklar i luften, men ännu viktigare är deras förmåga att omdirigera luftströmmarna runt ögat så att dammet blåser iväg från själva ögat.

4. Skägget signalerar mannens ålder

Mängden skägg hos en person är lätt att se, liksom om skägget börjar bli grått, och det gör att vi kan tyda en mans ålder. Mannens skägg är därför en viktig signal till omgivningen.

5. Håret i näsan förhindrar infektioner

Håret i näsan bildar ett enkelt men effektivt filter som fångar dammpartiklar och bakterier i luften. På så sätt förhindrar det skador och inflammationer på näsans känsliga slemhinna.

6. Hår på bröstet signalerar manlighet

Precis som skägg är hår på bröstet en tydlig signal om bärarens kön och ålder. Kraftig bröstbehåring hänger ofta ihop med en förhöjd nivå av det manliga könshormonet testosteron.

7. Hår i örat försvarar trumhinnan

Håret i örat förhindrar att damm, smuts och bakterier tränger in till trumhinnan och säkrar på så sätt att vårt hörselsinne hålls i gott skick.