Det låter kanske motsägelsefullt, men dina tårar knuffar faktiskt upp dig på humörbarometern.
I en holländsk studie från 2014 visade forskare från Tilburg-Universitetet en sorglig film för en grupp försöksdeltagare. Under tiden noterade forskarna vilka som grät och vilka som inte gjorde det.
Direkt efter filmen var "lipsillarna" mer ledsna än före filmen, medan de "torrögda" inte märkte någon skillnad.
Men 90 minuter efter att eftertexterna rullat färdigt mådde lipsillarna däremot betydligt bättre än de mer stoiska deltagarna.
2. De förlöser stress
Dina tårar attraherar inte bara axlar att gråta ut mot i tuffa stunder.
De fungerar även som ett avancerat reningsverk för din kropp.
Studier visar att vissa känsloprovocerade tårar innehåller ämnen som ansamlas i kroppen under stresspåverkan, som exempelvis adrenokortikotropiskt hormon, ACTH.
3. De dödar bakterier
Visste du att dina tårar dessutom är ett antibakteriellt vapen?
Tårar innehåller enzymet lysozym, som också finns i bland annat modersmjölk, sperma, slem och saliv och kan döda upp till 95 procent av alla bakterier på bara tio minuter.
En studie från 2011 visar att tårar till och med har så kraftfulla så kallade antimikrobiella egenskaper att de motverkar mjältbrand.
4. De försvarar ditt öga
Det kan vara enormt irriterande när du står mitt i matlagningen.
Men det finns en mening i galenskapen.
När du skalar eller skär en lök friges ett enzym som reagerar med ögats hornhinna och bildar det kemiska ämnet syn-propanethial-S-oxid.
Ämnet irriterar ögat och löktårarna är därför kroppens sätt att spola bort det igen.
5. Stora män bör också gråta
På 1980-talet visade en studie att kvinnor i genomsnitt gråter 5,3 gånger i månaden, medan män i genomsnitt gråter 1,3 gånger.
Forskare tror att en av anledningarna ligger i det manliga könshormonet testosteron, som har en hämmande effekt på tårkanalerna.
Däremot stimulerar hormonet prolaktin gråt – och det har kvinnor mer av.
Men allt är inte biologi.
En studie av gråt i 37 länder visade att män gråter mer i kulturer där det finns yttrandefrihet och välfungerande sociala resurser.
Uppmaningen från flera experter är tydlig: Gråt – det är bra för dig.