Shutterstock

5 märkliga allergier du inte visste fanns

Allergi uppkommer när immunförsvaret av misstag plötsligt uppfattar harmlösa ämnen som giftiga för kroppen. Därför kan till och med viktiga ämnen för kroppen plötsligt bli fiender som ger klåda och utslag. Här är fem av de märkligaste allergierna.

Allergi kan uppkomma ur ingenting och göra oss intoleranta mot vad som helst. Här är fem mystiska och sällsynta allergier.

1. Nyckelpigepulver skapar allergi

Den sydostasiatiska harlekinnyckelpigan utsöndrar ett sekret när den känner sig hotad. Sekretet torkar in och blir damm, som irriterar många allergiker. På en del platser har allergin blivit lika vanlig som kattallergi.

2. Frekventa samlag botar sperma-allergi

Ett fåtal kvinnor blir allergiska mot sädesvätska, som ger dem klåda och sveda i underlivet. Kvinnorna behandlas med injektioner av förtunnad sperma, tills de tål det oförtunnat. Efter det måste kvinnorna ha sex ofta för att upprätthålla balansen.

3. Hormoner blir kroppens fiender

En del kvinnor reagerar allergiskt mot sin egen menstruationscykel. När mängden av hormonet progesteron ökar fram till menstruationen uppstår besvär som astma, migrän och ledsmärtor.

4. Vattenallergi ger stora problem

Trots att 80 procent av kroppen består av vatten utvecklar några få allergi. De olyckliga får blåsor och utslag om de får vatten på kroppen och ett plötsligt skyfall kan därför innebära stora problem.

5. Temperaturskillnader ger allergisymptom

Promenaden från kontoret till bilen en kall vinterdag kan innebära problem för köldallergiker. Den plötsliga temperaturväxlingen kan ge upphov till hudutslag.

Forskning öppnar upp för nya behandlingsformer

Forskare har länge brottats med frågan om varför en del ämnen, som till exempel pollen, gör många människor allergiska. Nu har de kommit ett steg närmare svaret – läs mer om det här: