5 fakta om dina bröstvårtor

INTIMZONEN: De kan både vara hårda och mjuka, de kan leverera livsviktig näring och få hjärnan att explodera i belöningssubstanser. Vi tar en närmare titt på de fantastiska bröstvårtorna och levererar fem överraskande fakta om de runda delarna.

1. De kan få dig att explodera av njutning

Ja, du läste rätt. Även dina bröstvårtor kan få din hjärna att explodera i belöningssubstanser och dina könsorgan att darra av glädje.

En studie från 2011 visar att stimulering av bröstvårtorna skickar signaler till samma ställe i hjärnan hos kvinnor som aktiveras vid beröring av exempelvis klitoris och livmoderhalsen.

Därför är det faktist möjligt att få orgasm endast genom att stimulera bröstvårtorna.

2. De kommer inte alltid i par

Du behöver inte vara generad om du har en tredje bröstvårta. Det är ett betydligt större utbrett fenomen än vad man tror.

Enligt en tidigare studie har upp emot två till sex procent av alla kvinnor en tredje bröstvårta och samma gäller för en till tre procent av alla män.

Den tredje bröstvårtan kan sitta på allt från fötterna till axeln.

3. Därför har män dem också

Det kan verka ologiskt att båda könen har bröstvårtor när den rent fysiologiska funktionen för dem är att leverera modersmjölk som produceras i kvinnans bröstkörtlar.

Förklaringen till det finns i de första fem till sex veckorna av fosterstadiet. Då är alla nämligen kvinnor.

Det är först efter de sex veckorna som mannens y-kromosom träder fram, vilket är anledningen till att män också har en uppsättning bröstvårtor även om de inte har någon speciell funktion.

4. De har många olika former

Det finns lika många varianter på bröstvårtor som det finns människor.

De kan variera både i form och färg och ofta är bröstvårtorna inte heller helt symmetriska.

Dessutom kan själva vårtan ibland också vara vänd inåt - både i perioder eller mer permanent.

5. Speciella nervceller gör dem hårda

En kall simtur eller ett isande och blodig skräckfilmsscen på tv-skärmen.

Styva bröstvårtor kan utlösas av många olika anledningar och uppstår ofta både hos män och kvinnor.

Tidigare i år upptäckte en grupp svenska forskare vid ett tillfälle att vi kan tacka en speciell nervcell för vår förmåga att få styva bröstvårtor.

Forskarna höll på att undersöka olika nervceller som skickar meddelande genom det sympatiska nervsystemet (som enkelt förklarat står för kroppens reaktion att 'fly eller slåss') och upptäckte då att det finns en nervcell vars enda uppgift i livet är att se till att våra bröstvårtor blir hårda.