Shutterstock

4 nyheter om könssjukdomar

Det första syfilisvaccinet kan vara på väg och ett nytt läkemedel har hjälpt nära 100 procent av de gonorrésmittade som det testats på. Här är fyra korta nyheter som håller dig uppdaterad i könssjukdomarnas värld.

1. Det första syfilisvaccinet är på gång

© CDC

Forskare vid University of Texas i USA har för första gången hållit den korkskruvsliknande syfilisbakterien vid liv under en längre tid.

Bakterien överlevde i en kanincell på en blandning av vitaminer och sockerämnen, och forskarna hoppas nu kunna utveckla ett vaccin mot den.

Syfilis är ett problem särskilt i Afrika, där bakterien orsakar många missfall och dödfödda barn.

2. Forskare hittar nytt medel mot gonorré

© Shutterstock

Bakterien som orsakar gonorré är resistent mot nästan alla slags antibiotika men ett nytt medel, kallat zoliflodazin, har gett goda resultat i kliniska prövningar där det botade 96 procent av de smittade.

Upp emot 80 miljoner människor smittas varje år med bakterien, som kan göra spädbarn blinda och kvinnor sterila.

3. Våra förfäder fick herpes via maten

© Louise Walsh

Brittiska forskare har upptäckt att herpesviruset HSV2, som ger sår kring könsorganen, högst sannolikt har överförts från schimpansens förfäder till våra egna för cirka två miljoner år sedan.

Kött från schimpanser har ätits av den hominida arten Paranthropus boisei, som i sin tur förtärdes av vår förfader Homo erectus.

4. Klamydia lurar våra celler på två sätt

© Robert Bastidas - Duke University

Amerikanska forskare har hittat det enzym som klamydia-bakterien använder för att lura sin värdcell.

Det får cellen att bilda ett skyddd av proteiner runt bakterien och stör cellens förmåga att bryta ned inträngande organismer.

Forskarna ska nu utveckla ett medel som blockerar enzymet.