Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3D-skrivare lappar ihop sjuka skelett

Ryggrader av gummi och implantat i keramik – nu kan läkare skriva ut substitut till skelett i 3D som både håller längre och kan hjälpa patienter med skelettcancer.

Fabian Sommer/dpa/Ritzau Scanpix

3D-utskriven keramik växer ihop med ben

Med hjälp av ett pulver bestående av kalciumfosfat och fett kan forskare vid Syddansk Universitet i Danmark skriva ut ett keramisk material i 3D som växer ihop med existerande skelett. Försök på möss visar att de artificiella benen till och med bildar benmärg.

Particle3D.com

3D-utskriven titanhöft sitter bättre fast

Höftproteser kan med tiden lossna från de ben som de är fästa vid. Med hjälp av höftskålar i 3D-utskriven titan skapar läkare exakta och hållbara implantat. Små porer i strukturen gör det möjligt för benet att växa in i implantatet.

Robert Clark/Nat Geo/Getty Images

Hyperelastiskt material hjälper benvävnad att växa

En version av den mänskliga ryggraden utskriven i 3D har skapats av ett så kallat hyperelastiskt material. Det kan opereras in som en slags ställning där ny benvävnad kan växa.

Adam E. Jakus/Dimension Inx

3D-utskrivna substitut fyller hål

Läkare opererar ofta cancerdrabbat skelett genom att skära bort den sjuka delen. Australiiska forskare har skapat kopior av det bortopererade området utskrivna i 3D som kan användas till att fylla hålet som uppstår. På så sätt behåller skelettet sin styrka.

RMIT University

Metall ersätter ben som växer för fort

Patienter som lider av ökad benväxt drabbas ofta av svår smärta. Med hjälp av 3D-utskrifter kan läkare snabbt och betydligt billigare skapa exakt det implantat som behövs, vilket gör att de kan operera in implantat av metall som behåller sin storlek och form.

VCG/Getty Images

Mikroskopiska fibrer omvandlas till brosk

Forskare har utvecklat ett syntetiskt brosk som består av sju lager av sammanflätade fibrer, samtliga tunnare än ett hårstrå. Fibrerna utgör en tredimensionell ställning där läkarna tillsätter en gelé som stamceller kan fästa sig vid och bilda ny brosk.

Courtesy of Frank Moutos and Farshid Guilak

3D-skrivare skapar ny fötled

En 69-årig pilot fick sin fotled utbytt. Med hjälp av CT- och MRI-skanningar återskapade läkarna en 3D-utskriven kopia av den skadade fotleden. Just den här delen av skelettet är svår att behandla, men nya 3D-utskrivna fotleden fungerade perfekt.

Dr. Selene Parekh/Duke University

Hunden Patches fick nytt 3D-utskrivet kranium

Kanadensiska forskare ersatte 70 procent av taxen Patches skallben med titan efter att ha tagit bort en tumör som var lika stor som en apelsin från hundens huvud.

Dan Lopez & Michelle Oblak/University of Guelph

Patches' nya kranium skräddarsyddes

Skanningar kartlade tumörens storlek så att den 3D-utskrivna kraniumdelen kunde skräddarsys ända ned till placeringen för skruvhålen.

Dan Lopez & Michelle Oblak/University of Guelph

Kopia av kranium underlättar ansiktstransplantation

I dag analyserar kirurger patientens kranium i detalj före operationen med hjälp av 3D-utskrivna modeller av huvudet. Modellerna gör bland annat att kirurgerna kan återskapa saknad benstruktur i förväg så att operationen går snabbare och eventuella överraskningar under vägen blir få.

Fabian Sommer/dpa/Ritzau Scanpix

Läs också:

Människan

Forskare: Ditt skelett lever

16 minuter
Kroppen

Hur könsbestämmer man ett skelett?

1 minut
Kroppen

Se bilderna: Strålar kartlägger HELA kroppen i 3D

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj