Hur kraftig kyla kan en människa överleva?

Kyla kan ha fatala konsekvenser. Vid minus 40 grader klarar huden bara tre minuter utan kläder. Och vid minus 60 grader dör cellerna omedelbart.

Kyla kan döda dig

Vid -40 grader kan en människa springa en runda utan kläder i cirka tre minuter utan att det får några konsekvenser. Utsätts däremot naken hud för extrem kyla under -60 grader fryser den omedelbart och cellerna dör. Är hela kroppen naken kommer dess ägare under dessa betingelser att dö nästan omgående.

Även med rätt kläder är det svårt att skydda området runt ögonen och näsan, som riskerar allvarlig förfrysning.

Kyla i luftvägarna är farligt

Inandning av den iskalla luften kan också medföra en risk för skador på luftvägarna och lungorna. Exempelvis inuiter som lever i mycket kalla omgivningar, drabbas ofta av skador på lungorna.

Forskare som arbetar i Antarktis andas därför ofta genom en slags snorkel som går in under kläderna så att luften värms upp av kroppsvärmen innan den hamnar i luftvägarna.

Den kallaste platsen på jorden är Vostok på Antarktis. Där gör en temperatur på ned till -60 grader det livsfarligt att gå utomhus om inte kroppen är väl inpackad.

Vind gör kölden ännu kallare

Även om termometern bara visar ett par minusgrader kan vinden göra den upplevda temperaturen mycket lägre.

Vindavkylningen, eller det så kallade köldindexet, anger hur vinden får kylan att kännas värre än den faktiskt uppmätta. Effekten uppkommer för att vår kropp värmer upp luften omkring oss och bildar ett isolerande skikt, men om detta blåses bort av vinden kyls vi ned snabbare så att huden blir kallare.

I storm är -20 grader sålunda lika farligt som -40 grader i vindstilla. För att överleva kölden är det dessutom avgörande att man håller sig torr, då man kyls ned mycket snabbare om kläderna är våta eller om man är svettig under dem.