Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Crying child
Människan

Varför blir man trött av gråt?

Jag har lagt märke till att jag ofta blir otroligt trött efter att ha gråtit.

Till skillnad från en rad andra känsloyttringar, till exempel att skratta, att vara sur eller uttråkad, engagerar gråt inte bara muskler i ansiktet utan även många andra ställen i kroppen.

Andningsmuskulaturen får arbeta hårt, eftersom andningen blir snabbare och stötigare.

Hjärtfrekvensen ökar också och följaktligen pulsen. Samtidigt sitter en gråtande person sällan helt stilla, eftersom han eller hon till exempel tar sig för ansiktet, vrider händerna i förtvivlan eller skakar i kroppen.

Gråt är en krävande fysisk aktivitet

Gråt är en mycket komplex aktivitet, som tar sig uttryck på olika sätt hos olika människor. Därför är det också olika precis hur många muskler som används. Likväl råder det ingen tvekan om att gråt är en krävande fysisk aktivitet. Såväl den ökade muskel-, hjärt- och andningsaktiviteten som produktionen av tårar och slem förbrukar extra energi.

Amerikanska forskare mätte i ett försök 1998 energiförbrukningen hos små barn under olika former av aktivitet. Resultaten visade att gråtande barn använder omkring 30 procent av sin totala energiförbrukning på själva gråten.

Att gråta krävde därmed nästan dubbelt så mycket energi som vanlig aktivitet och fyra gånger så mycket som att bara ligga stilla och vara nöjd. Det är med andra ord inte särskilt underligt att både barn och vuxna ofta blir utmattade av att gråta.

Läs också:

Kroppen

Fråga oss: Varför gråter vi?

1 minut
Gråd top
Kroppen

5 skäl till att du ska gråta mer

0 minuter
Beteende

Varför gråter vissa människor av glädje?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj