Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Människan

Kan tvillingar ha olika pappor?

Är det teoretiskt möjligt att tvillingar kan ha olika pappor? Har det inträffat någon gång?

Det finns flera vetenskapligt dokumenterade fall, då tvillingar har haft olika pappor.

Normalt frigörs ett ägg i samband med ägglossningen, men i vissa fall kan det vara två.

Om kvinnan under de två till fyra dagarna omkring ägglossningen har samlag med flera män, kan de bli far till var sitt barn.

Det krävs bara att äggen befruktas av sädesceller från två olika män. Detta är dock bara möjligt om det rör sig om tvåäggstvillingar.

Enäggstvillingar uppstår, när ett ägg delar sig och blir till två foster efter befruktningen, och då kan det bara finnas en pappa.

Det är långt mellan exempel på tvillingar med två pappor, men barn DNA-testas långtifrån alltid, så det är mycket möjligt att fenomenet är mer utbrett än man tror.

I vissa fall är det dock uppenbart, som när en vit sydafrikansk kvinnan fick ett svart och ett vitt barn. Våren 2002 födde en 23-årig kroatisk studerande två pojkar.

Ett efterföljande DNA-test ska ha avslöjat att de måste ha olika pappor, och kvinnan har uppenbarligen haft sex med två män under den avgörande perioden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj