shutterstock

Kan man sova för mycket?

Jag känner mig ofta mycket trött, om jag har sovit längre än normalt. Är det möjligt att sova för mycket?

Forskarna är inte helt eniga i frågan.

Flera gamla undersökningar tyder på att extra sömn leder till slöhet och lathet, men en ny undersökning vid Henry Ford Hospital i Detroit har visat ett annat resultat.

Man lät en grupp personer sova en timme längre än de brukade. Den extra timmen visade sig förbättra såväl deras koncentration som prestationerna på jobbet och förmågan att köra bil.

Trots det känner de flesta till känslan av att vakna upp efter en lång sömn och känna sig helt utslagen.

När extra sömn gör att man känner sig ännu mer trött, har det dock sannolikt att göra med det sovstadium man vaknar upp från. När vi sover genomgår vi en rad faser från mycket djup sömn, så kallad deltasömn, till lätt sömn, där hjärnaktiviteten är nästan som när man är vaken.

Om man blir väckt från den djupa sömnen kommer man som regel att känna sig sömnig och ur form ett tag.

Så länge man sover någorlunda regelbundet, kommer kroppen därför att se till att man vaknar från ett lättare sömnstadium.

Om man däremot sover längre än normalt, blir det problem i systemet, eftersom man vaknar från deltasömnen. Det kan även vara orsaken till att de gamla undersökningarna visar att extra sömn leder till slöhet.

Det är omöjligt att säga hur mycket man skall sova, eftersom det är olika från en person till en annan. För vuxna människor ligger genomsnittet lite över sju timmar, men en del har behov av nio timmar, medan andra kan klara sig med fem eller i sällsynta fall med ännu mindre.

Den bästa regeln är att sova, tills man vaknar av sig själv – om det fungerar utan väckarklocka.