Shutterstock
nysning, man, allergi, damm

Kan man nysa utan att blunda?

Varför blundar man egentligen alltid när man nyser, och går det överhuvudtaget att låta bli?

En nysning är en reflex, och det är denna reflex som aktiveras, när vi sluter ögonen under en nysning. Reflexer kan man inte manipulera med, så det är alltså ingen idé att träna på att hålla tillbaka en nysning eller hålla ögonen öppna, medan vi nyser.

Det samma gäller också andra reflexer. Vi kan helt enkelt inte låta bli att sprätta med benet, när läkaren slår oss under knäet för att kontrollera våra reflexer. Inte heller kan vi hindra våra pupiller från att dra sig samman för ljus.

En nysning har en speciell funktion: den skall blåsa bort damm, slem och irriterande partiklar från näsan och de övre luftvägarna. Nysreflexen utlöses, när känselnerverna i nässlemhinnan registrerar att något oönskat sitter i näsan.

Nerverna sänder besked till hjärnan, som vidarebefordrar det till de muskler som skall utföra nysningen. Av någon anledning får ögonen order att stänga sig, innan vi nyser, men precis varför det är så vet man inte säkert.

Kanske skall det förhindra att vi får något i ögonen – en nysning blåser nämligen ut luften genom näsan med orkanstyrka. Den enda tidpunkt då vi kan låta bli att nysa är medan vi sover. Faktum är att det är fullständigt omöjligt att nysa i sömnen.

Även om näsborrarnas känselnerver registrerar irriterande dammpartiklar, förmår hjärnan inte sända besked till musklerna.