Shutterstock

Kan man bli gråhårig från en dag till en annan?

Man säger ibland att en person på grund av en stor sorg eler liknande blivit gråhårig över en natt. Kan det verkligen stämma?

Man kan inte bli gråhårig över en natt, men man kan bli det på ett par dagar. Detta förutsätter att man inte är helt ung, och att man redan har börjat få ett par gråa hår.

Då kan det hända att man vid en våldsam psykisk påverkan under loppet av kort tid tappar en stor mängd hår. Det hår som växer ut igen kommer att vara hår, som är förhållandevis nytt och alltså grått, medan det ”gamla” håret, som fortfarande hade färg, har fallit av.

Det är alltså inte tal om att hår som har färg plötsligt mister färgen och blir grått eller vitt. När hår väl vuxit ut, förändras det inte. Vi har runt 300000 hår på huvudet, och varje strå växer cirka en centimeter i månaden.

Stråna växer i omkring tre år, varpå de faller av. Varje dag tappar vi mellan 50 och 300 hår, men i särskilda fall, till exempel vid graviditet, sjukdom eller som följd av kraftig psykisk påverkan, kan flera av de gamla hår, som ändå snart skulle falla av, börja lossna och falla av på kort tid.