Kan du höra om en hosta är smittsam?

De flesta av oss hostar och nyser någon gång under dagens lopp. Och även om båda sprider saliv och slem i omgivningarna, så är det ganska harmlöst – såvida man inte är sjuk och kan sprida viruspartiklar. Men kan vi människor höra skillnad på smittsamma och ofarliga hostningar och nysningar?

Coronaviruset har ökat fokus på nysningar och hosta, vilka kan sprida mikroskopiska viruspartiklar som letar sig in i nya luftvägar. Det är dock långt ifrån alla hostningar och nysningar, som ger anledning till oro. För att sprida virus måste man vara sjuk, och friska nysningar och hosta är därför helt ofarliga.

Men kan vi verkligen höra skillnad, när exempelvis en kollega, en vän eller medpassagerare på tåget plötsligt nyser? Det har forskare från University of Michigan i USA nu hittat svaret på.

TESTA DIG SJÄLV: Vilken hosta är smittsam och vilken är ofarlig?

Lyssna på de två ljudklippen nedan och läs svaret längst ned i artikeln.

"Äckliga" hostningar och nysningar ses som hot

I studien presenterades 148 testpersoner för ett antal ljudklipp med smittsamma och icke-smittsamma hostningar och nysningar tagna från diverse youtube-videor. Och trots att majoriteten själv ansåg att de mycket väl kunde höra skillnad, så visade resultaten motsatsen.

Enligt Nicholas Michalak, huvudförfattare och kandidatstudent i psykologi, fanns det inga tecken på att testpersonerna kunde höra skillnad på en smittsam och en icke-smittsam hostning eller nysning. I genomsnitt gissade de nämligen bara rätt om fyra av tio ljud. Och resultaten förbättrades inte efter att testpersonerna fick veta hur många smittsamma och icke-smittsamma ljud de fick höra.

De allra flesta kategoriserade dem de kallade "äckliga" nysningar och hostningar som smittsamma. Det verkar därför som om vi generellt sett ser äckliga ljud som ett hot, även om de faktiskt inte innebär någon smittorisk för oss.

De smittsamma hostningarna och nysningarna som fanns representerade i undersökningen kom bland annat från:

  • Influensa
  • Förkylning
  • Halsfluss
  • Kikhosta
  • Lunginflammation

De icke-smittsamma hostningarna och nysningarna kom bland annat från:

  • Pollenallergi
  • Cystisk fibros
  • Främmande objekt i näsan, exempelvis kanel eller chili

På det första ljudklippet hör du hosta från en person med influensa, medan du på det andra ljudklippet hör en icke-smittsam hosta.