Kan barn utvecklas i en konstgjord livmoder?

Jag har läst att forskare har utvecklat en konstgjord livmoder. Innebär det att barn kan utvecklas utanför mammans livmoder?

Lamm växer, får päls, öppnar ögonen och börjar sparka medan de utvecklas i en konstgjord livmoder. Här visas lammet efter 28 dagar.

© Flake et al.

I framtiden kommer konstgjorda livmödrar att kunna ta över eller fullborda graviditeter. Artificial womb technology, som den engelska termen är, efterliknar förhållandena i fostersäcken och moderkakan, så att för tidigt födda barn kan fortsätta sin utveckling.

För tidig födsel är den vanligaste dödsorsaken bland nyfödda barn. I dag placeras dessa barn i kuvös och får mekanisk hjälp med andningen. Förhållandena i en kuvös är dock helt annorlunda än dem i livmodern, så foster utan färdigutvecklade lungor har små möjligheter att överleva.

I en konstgjord livmoder påminner både miljön och utbytet mellan syre och koldioxid om äkta vara.

Fostret ligger i fostervatten och navelsträngen sitter ihop med en konstgjord moderkaka, som filtrerar blodet och ger syre och näring. Livmodern är förseglad, vilket minimerar risken för infektioner.

Tekniken har ännu inte testats på människor, men djurförsök har gett goda resultat. År 2017 hölls ett ofullständigt utvecklat lammfoster vid liv i en konstgjord livmoder i fyra veckor.

Det går dock inte att utveckla barn redan vid äggets befruktning i en konstgjord livmoder. Övergången från embryo till foster, som sker omkring den tionde graviditetsveckan, är så komplicerad att den förutsätter en kvinnas naturliga livmoder.