Allvarliga konsekvenser
Den tjutande tonen bör tas på allvar. För det är inte "bara" det plötsligt pipande ljudet som är problemet. Det stora problemet ligger i följdverkningarna i form av nedsatt hörsel och tinnitus.
Bara en tredjedel av dem som har tinnitus lever nämligen med hörselskadan utan nämnvärda men.
Resten upplever följdsymptom som depression, ångest, koncentrations- och sömnbesvär, ljudkänslighet och käkspänningar. Den slutsatsen drar en stor brittisk metastudie som genomfördes av University of Nottingham 2016.
Läs om varför du får tinnitus medanför bilden.
Därför får du tinnitus
Hörselsnäckan är uppbyggd som ett spiralvridet rör – som ett snäckskal. Inuti hörselsnäckan finns det tusentals hårceller i en tjockflytande vätska. Eftersom snäckan smalnar av mot mitten kommer olika hårceller att stimuleras, beroende på ljudets frekvens.
Rörelserna i hårcellerna omvandlas till sist till elektriska impulser, som via hörselnerven skickas vidare till hjärnan.
Efter höga musikkonserter är många av hårcellerna så överstimulerade att de fortsätter att skicka signaler till hjärnan – även efter att musiken har slutat.
Det är dessa signaler som uppfattas som en tjutande ton i örat. Normalt försvinner tonen efter ett tag. Men om man upprepade gånger utsätter sig själv för hög musik eller buller, löper man risk för att den tjutande tonen blir permanent. Det är detta mycket obehagliga tillstånd som kallas tinnitus.
Hertz: Tonhöjden (frekvensen) mäts i hertz, Hz. Hertz registrerar antalet vågor i sekunden uttryckt i hertz. En Hz motsvarar därför en svängning per sekund.
Decibel: Ljudstyrkan mäts däremot i decibel, db(A). Decibel-skalan är logaritmisk. Den ökar alltså exponentiellt. Varje gång ljudtrycket fördubblas läggs det till tre i decibelindex. En fördubbling av 80 db(A) är alltså inte 160 db(A), utan 83 db(A)