Man springer

Hur snabbt kan en människa springa?

Vad är topphastigheten för en människa – både över korta och långa avstånd? Och vilka fördelar har det gett oss?

Vad är topphastigheten för en människa – både över korta och långa avstånd? Och vilka fördelar har det gett oss?

Shutterstock

Den snabbaste människan någonsin är jamaicanen Usain Bolt som med en topphastighet på 44,72 km/h satte världsrekord på 100 meter 2009.

Även om sprintarnas insatser imponerar är det vid långdistanslopp som människan är bland de allra bästa löparna i djurriket.

Geparder, lejon och många andra djur kan spurta ifrån oss, men det är väldigt få djur som klarar att följa oss över längre avstånd.

Miljontals svettkörtlar kyler ner oss

Människans hemliga vapen är ett välutvecklat kylsystem. Mellan två och fyra miljoner svettkörtlar och avsaknad av päls gör att människan är perfekt utrustad för att bli av med värme och på så sätt utstå svårigheter under längre tid.

Uthålligheten gav troligtvis våra förfäder en fördel när de jagade.

Den officiella rekordtiden för ett maraton sattes av den kenyanske löparen Eliud Kipchoge vid OS i Berlin 2018. Han klarade de 42 195 kilometerna på tiden 2:01:39 – i snitt tog varje kilometer 2:53 minunter.

Kipchoge slog till och med sitt eget rekord 2019 när han helt oväntat nådde under två timmar med tiden 1:59:40 vid ett inofficiellt lopp i Österrike.

Världen blir långsammare

Samtidigt som topptränade elitlöpare ständigt slår nya rekord visar sig tiderna vara betydligt måttligare hos genomsnittliga joggare.

Analyser av 108 miljoner resultat från mer än 70 000 lopp under perioden 1986-2018 visar att även om officiella lopp har aldrig varit mer populära än i dag har deltagarna har blivit allt långsammare.

2018 var tiden för den genomsnittliga maratonlöparen 4:32:49 – hela 40 minuter och 14 sekunder långsammare än 1986.