Shutterstock

Hur låter den perfekta väckarklockan?

Jag hatar ljudet av min väckarklocka. Finns det något bättre och mer skonsamt sätt att vakna?

Väckarklockans infernaliska oljud sliter dig skoningslöst ur drömmarnas land och du sitter plötsligt upp i sängen som en groggy boxare som behöver återhämta sig efter en match.

Och det är fullt förståeligt. Övergången från djup sömn till vaket tillstånd styrs av en uppsjö av komplexa processer i hjärnan. Det märks bland annat när hjärnans blodcirkulation och aktiviteten hos signalsubstanserna förändras.

Hjärnområden förknippade med fokus och yrvakenhet behöver längre tid för att komma i gång än de områden som kontrollerar våra rörelser. Vi har alltså inga problem att stiga upp och gå omkring medan hjärnan fortfarande går på tomgång.

För att ta oss ur dåsigheten kan vi exempelvis ta till kaffe eller motion, men rätt väckarklocka kan också ha en uppiggande effekt.

Och nu presenterar forskare det perfekta ljudet till din väckarklocka och en väckning som effektivt hjälper din hjärna att lägga in rätt växel.

Alarmets viktigaste egenskap är att den ska vara melodisk. Enligt en australisk enkät från 2020 upplever människor mindre morgontrötthet efter att väckts av en omtyckt melodi jämfört med ett standardalarm.

Försök med barn har dessutom visat att de väcks bättre av djupare toner på 500 hertz än toner på 2000 hertz. Och forskare tror att detsamma sannolikt gäller vuxna.

Den bästa ljudvolymen till väckarklockan beror på din ålder. Ungdomar sover djupare än äldre personer och kan behöva en upp till 20 decibel högre volym.

Hör forskarnas förslag till den perfekta väckarklockan i videoklippet

Video