Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

föda att passera kroppen
© Photo by Ethan Sexton on Unsplash
Människan

Hur lång tid tar det för föda att passera kroppen?

Hur lång tid tar det till exempel innan ett glas mjölk kommer ut som urin?

Det tar någonstans mellan ett och ett halvt och ända upp till tre dygn för födan att passera genom matsmältningskanalen. Tiden varierar mycket beroende på vad man äter och hur man mäter tiden.

De olika ingredienserna i en måltid följs nämligen inte åt genom magtarmsystemet utan delas under vägen upp i många delar.

Växtföda är generellt lite svårare att bryta ned än kött, då det för dessa ofta krävs en jäsningsprocess i tarmen för att utvinna alla näringsämnen. Därför behöver en vegetarian i genomsitt längre tid för att smälta sin mat än den som mest äter kött.

Flytande kost tar lika lång tid att smälta som fast föda, så resterna från ett glas mjölk tar också ett par dygn för att komma ut igen, medan vattnet i mjölken snabbt tas upp och via blodbanan går till njurarna, som kontinuerligt producerar urin.

Läs också:

Människan

Ny upptäckt: Ditt skelett lever

16 minuter
Hälsa

Vetenskapens dom: Så många timmar bör du sova

9 minuter
Intelligens

Lättja kan vara tecken på intelligens

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj