Shutterstock

Vitt brus får hjärnan att lyssna bättre

Bakgrundsbrus stör inte hörseln, det kan till och med ha en positiv effekt på hjärnans hörselcentrum. Det är slutsatsen efter försök på möss. Forskarna hoppas nu att upptäckten kan leda till bättre hörapparater.

Bakgrundsbrus gör att du enklare kan skilja mellan de ljud som ditt öra tar emot. Det visar nya musförsök vid Universität Basel i Schweiz.

Forskarna ville ta reda på hur så kallat vitt brus – det vill säga monotont bakgrundsljud – påverkar förmågan att skilja mellan två toner vars frekvenser ligger väldigt nära varandra.

Man trodde att ljudet skulle vara störande, men det visade sig att det var tvärtom.

Brus minskar aktiviteten i hörselcentrum och gör det lättare att skilja mellan toner.

© Evan Oto/Ritzau Scanpix

Påverkar förmågan att urskilja olika toner

Före försöken lärde forskarna mössen att förknippa två olika toner med straff respektive belöning.

Om mössen slickade på ett rör när de hörde den ena tonen belönades de med en droppe sojamjölk, men om de gjorde det när de hörde den andra tonen bestraffades de med en luftstöt i pannan.

Forskarna kunde nu se om mössen kunde uppfatta skillnaden mellan tonerna under olika förhållanden, till exempel när det förekom ett lågt vitt brus i bakgrunden.

Ger förhoppning om bättre hörapparater

Samtidigt mätte de aktiviteten i mössens hjärna.

Det visade sig att det vita bruset förbättrade mössens förmåga att skilja mellan tonerna då det dämpade aktiviteten i nervcellerna i hjärnans hörselcentrum.

Forskarna anser därför att vitt brus kanske kan användas för att utveckla bättre hörapparater.