Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vi kan klara oss utan hjärnbalk

De två hjärnhalvorna kan kommunicera med varandra trots att den centrala länken saknas.

Vanessa Siffredi

Nya studier visar att barn som föds utan hjärnbalk kan utveckla normala hjärnfunktioner även utan den centrala länken mellan hjärnhalvorna.

Med hjälp av skanningar jämförde forskare från University of Geneva i Schweiz hjärnfunktionen hos 29 friska barn och 20 barn som föddes med så kallad AgCC, det vill säga utan hjärnbalk.

Hjärnbalken (gul) är en del av den så kallade vita substansen. Den består av nervförbindelser som kopplar ihop olika delar av hjärnbarken.

© Shutterstock

Hos vissa barn leder tillståndet till mentala funktionshinder, men inte hos alla. 75 procent har exempelvis en normal intelligensnivå.

Hjärnskanningarna avslöjade att barn utan hjärnbalk bildade extra kopplingar i var och en av de två hjärnhalvorna. Och till forskarnas förvåning visade det sig också att de båda halvorna fungerade tillsammans även om hjärnbalken saknades.

Vanligtvis ansvarar hjärnbalken för kontakten mellan de två hjärnhalvorna (vänster). Barn som föds utan hjärnbalk (till höger) bildar istället extra kopplingar i de båda halvorna.

© Vanessa Siffredi

Forskarna tror att det har bildats alternativa signalvägar i hjärnan hos dessa barn, och att dessa tillsammans med de extra kopllingar i varje hjärnhalva kompenserar för den saknade hjärnbalken.

Viktig kunskap för gravida kvinnor

Om ett foster saknar hjärnbalken konstateras vid rutinmässiga ultraljudsundersökningar, och i dag leder det i vissa fall till att blivande föräldrar väljer att avsluta graviditeten.

Forskarnas förhoppning är att en hjärnskanning av fostret i framtiden kommer att göra det möjligt att avgöra om barnets hjärna bildar kompenserande förbindelser eller inte. På så att föräldrarna får ett bättre underlag för kunna att fatta det svåra beslutet.

Läs också:

Hjärnan

Musk ska bota oss med chipp i hjärnan: Här är utmaningarna

5 minuter
Hjärnan
Hjärnan

Butikerna lurar din hjärna

4 minuter
Sjukdomar

Ny studie: Två munskydd är bättre än ett

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj