Vardagsunderhållning och din hjärna

Det har aldrig varit enklare att förbli uppkopplad och ständigt informerad. Med ett enormt utbud av alla dessa nöjen och nytta i den digitala världen. Allt finns serverat så att du knappt behöver gå utanför dörren för att hitta det du önskar. Men vilken inverkan har denna användning av digital teknik egentligen på våra hjärnor och hur påverkar det vår kognitiva förmåga?
Så påverkar den digitala tekniken våra hjärnor
Vår värld omges av digitalisering och teknologiska framsteg. Från smartphones och surfplattor till smarta klockor och molntjänster. Nöjen, spel, tjänster, utbildningar, arbeten. Ja, listan kan fortsätta i oändlighet.
Digital teknik och kognitiv funktion
En av de mest märkbara fördelarna med digital teknik på kognition är förbättringen av minnet. Enheterna hjälper oss strukturera vardagliga arbetsuppgifter och främjar funktioner som uppmärksamhet och problemlösning. Särskilt inom spel och virtuell verklighet kan våra kognitiva förmågor utvecklas genom uppmuntran till övning av visuella och motoriska färdigheter. Nöjen och spelande på online casino har blivit alltmer populärt under de senaste åren. Detta kan bero på den enkelhet och bekvämlighet att kunna spela hemifrån samt det enorma nöjesutbud som här ges.
Dopamin och belöningssystemet
En av de mest grundläggande mekanismerna som bidrar till att göra spelandet online så intressant är effekten av dopamin. En kemisk signalsubstans som ligger till grund för vårt belöningssystem i hjärnan. När vi spelar och vinner, eller då vi överhuvudtaget känner en rusande spänning, kommer hjärnan att utsöndra dopamin vilket ger en känsla av pirrig spänning och tillfredsställelse. Det skapar en känsla av lycka och får oss att vilja spela mer för att uppleva den här känslan igen.
Problemet med detta är att över tid kan hjärnan utveckla en tolerans för dopamin. Då måste vi spela mer och mer för att känna samma nivåer av glädje och tillfredsställelse. Det är här som riskerna för beroende av online-spelande kommer in. Vidare kan det få allvarliga konsekvenser för vårt mentala och fysiska välmående.
Stress och kortisol
Kortisol är ett hormon som utsöndras när vi upplever stress. Många spelare rapporterar att de känner sig stressade när de spelar online-spel. Detta kan vara på grund av den ständiga spänningen mellan att vilja vinna och rädslan för att förlora pengar. Ökade kortisolnivåer kan påverka vårt humör, sömnkvalitet och övergripande hälsa negativt och kan leda till att vi känner oss ännu mer beroende av spel för att lindra stressen.
Kognitiva förmågor och beslutsfattande
Det är ingen hemlighet att kognitiva förmågor såsom problemlösning och beslutsfattande krävs för att lyckas inom online-spelande. Ofta kräver spel som poker och blackjack både skicklighet och strategi. Det hjälper till att hålla våra hjärnor aktivt engagerade. Emellertid kan detta också leda till att vi överanalyserar situationer och väljer suboptimala strategier.