hjernerystelse football

Vad är en hjärnskakning?

Varje år drabbas tusentals svenskar av ickedödliga huvudskador och de allra flesta av dessa är hjärnskakningar. En hjärnskakning behöver inte innebära någon fara, men om hjärnan utsätts för flera skakningar kan det leda till allvarliga konsekvenser.

6 februari 2018 av Morten Kjerside Poulsen

Vad är en hjärnskakning?

En hjärnskakning är en översträckning av nervcellerna i hjärnan i samband med ett kraftigt slag mot huvudet. Vid slaget slår hjärnan mot kraniet så att nervcellerna skadas. Dessutom kan blodkärl i hjärnan brista.

En hjärnskakning drabbar två gånger:

Ett slag i huvudet gör ofta dubbel skada eftersom det gör att hjärnan sätts i rörelse och skadar den på två ställen.

Vilka skador innebär en hjärnskakning?

Vid en hjärnskakning ändras balansen av joner, signalmolekyler och näringsämnen, som kontrollerar hjärnans biokemiska processer. Det leder till en slags energibrist som delvis förlamar hjärnans ämnesomsättning och dödar nervcellerna.

Är en hjärnskakning farlig?

I grunden är en hjärnskakning inte farlig. Men utsätts man upprepade gånger av en hjärnskakning kan det få allvarliga konsekvenser och leda till en kronisk sjukdom som kallas CTE. Vid en hjärnskakning går nervcellerna sönder och frigör ett protein som kallas tau. Tauproteinet klumpar ihop sig och irriterar och dödar ännu fler nervceller i en ond spiral. På så sätt påminner CTE på många sätt om Alzheimers sjukdom, där hjärncellerna etsas bort och patienten så småningom förlorar sin mentala kapacietet.

Vem drabbas av hjärnskakning?

Är du ung man är du särskilt i riskzonen för att drabbas av hjärnskakning. Unga män är överrepresenterade i olycksstatistiken där trafikolyckor, våld och cykel- eller skateboardvurpor är några bakomliggande orsaker. Dessutom ökar kontaktgrenar, som då i synnerhet amerikansk fotboll och ishockey, risken för hjärnskakning.

TITTA IN I KROPPEN med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

20 procent av alla hjärnskakningar sker i samband med kontaktsport.

Vilka är symptomen på hjärnskakning?

Minnesförlust från olyckan är ofta ett tecken på hjärnskakning. Andra tecken på hjärnskakning är illamående och kräkningar precis efter olyckan. På längre sikt viskar symptomen på en hjärnskakning sig som koncentrationsbesvär, trötthet, synrubbningar och yrsel veckorna efter olyckan.

Forskarna tar upp kampen mot hjärnskakningar och CTE

De tusentals amerikanska fotbollsspelare som får lägre intelligenskvot (IK) och minskad förmåga att tänka strategiskt på grund av frekventa hjärnskakningar kan få lite hopp nu. Forskarna kommer nämligen att kunna bota den kroniska sjukdomen CTE.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: