Shutterstock

Undertryckta tankar döljer sig i hjärnan

Forskare har upptäckt var oönskade tankar döljer sig utan att du är medveten om dem.

Oönskade tankar har ett alldeles eget gömställe i hjärnans visuella centrum. Det visar en ny studie från University of New South Wales i Australien.

Upptäckten kan få betydelse för behandling av ångeststörningar som PTSD, där traumatiska upplevelser kontinuerligt framkallar ångestreaktioner.

Förbjudna frukter och grönsaker

Forskarna bad 15 personer att visualisera ett rött äpple eller en grön broccoli när forskarna skannade deras hjärna. En dator registrerade samtidigt det mönster av aktiva hjärnceller som den inre bilden framkallade hos personerna.

Forskarna bad dem därefter att undvika att tänka på äpplet eller broccolin i minst tolv sekunder, men utan att försöka ersätta bilden med andra visualiseringar.

Oönskade bilder av exempelvis broccoli döljer sig i högra hälften av vårt syncentrum utan att vi vet om det.

© Shutterstock

Efter försöket hävdade åtta av personerna att de hade lyckats undvika de förbjudna tankarna – men skanningarna visade något annat.

Datorn identifierade samma mönster i hjärnan hos dem, men med en central skillnad. När personerna frivilligt tänkte på exempelvis en broccoli skapades bilden av grönsaken i syncenteret i vänstra hjärnhalvan. Men när personern trodde att de lyckades undertrycka bilden dök den upp i den högra hjärnhalvan.

Forskarna ska nu testa om det är lättare att undvika oönskade tankar genom att ersätta dem i stället för att försöka undertrycka dem.