Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Undertryckta tankar döljer sig i hjärnan

Forskare har upptäckt var oönskade tankar döljer sig utan att du är medveten om dem.

Shutterstock

Oönskade tankar har ett alldeles eget gömställe i hjärnans visuella centrum. Det visar en ny studie från University of New South Wales i Australien.

Upptäckten kan få betydelse för behandling av ångeststörningar som PTSD, där traumatiska upplevelser kontinuerligt framkallar ångestreaktioner.

Förbjudna frukter och grönsaker

Forskarna bad 15 personer att visualisera ett rött äpple eller en grön broccoli när forskarna skannade deras hjärna. En dator registrerade samtidigt det mönster av aktiva hjärnceller som den inre bilden framkallade hos personerna.

Forskarna bad dem därefter att undvika att tänka på äpplet eller broccolin i minst tolv sekunder, men utan att försöka ersätta bilden med andra visualiseringar.

Oönskade bilder av exempelvis broccoli döljer sig i högra hälften av vårt syncentrum utan att vi vet om det.

© Shutterstock

Efter försöket hävdade åtta av personerna att de hade lyckats undvika de förbjudna tankarna – men skanningarna visade något annat.

Datorn identifierade samma mönster i hjärnan hos dem, men med en central skillnad. När personerna frivilligt tänkte på exempelvis en broccoli skapades bilden av grönsaken i syncenteret i vänstra hjärnhalvan. Men när personern trodde att de lyckades undertrycka bilden dök den upp i den högra hjärnhalvan.

Forskarna ska nu testa om det är lättare att undvika oönskade tankar genom att ersätta dem i stället för att försöka undertrycka dem.

Läs också:

Hjärnan

Hur mycket vet du om din hjärna?

1 minut
Man som är bra på att känna igen ansikten
Intelligens

Testa dig själv: Är du bra på att känna igen ansikten?

2 minuter
Alzheimers sjukdom
Hjärnan

Forskare avslöjar: Här är de små invånarna i hjärnan, som styr dina tankar

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj