Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ultraljud kan kickstarta hjärna i koma

Två patienter som närmade sig medvetslöshet väcktes med ultraljud.

Shutterstock

Ny experimentell behandling av två patienter som befann sig i ett komaliknande tillstånd har nu övertygat forskare om att ultraljud i vissa fall kan starta igång en hjärna som är nästintill medvetslös.

Bägge patienter hade hjärnskador, vilket innebar att de under 14 respektive 32 månader endast uppvisade ytterst få tecken på medvetande och det var omöjligt att komma i kontakt med dem.

Forskare från University of California i USA försökte därför påverka hjärnan med ultraljud.

Fokuserade ultraljudsvågor (gult) mot talamus (orange) i hjärnan kan i vissa fall väcka medvetandet.

© Martin Monti/UCLA

De fokuserade ljudvågorna mot en struktur i hjärnan som kallas talamus, som är inblandad i bland annat sömn, uppmärksamhet och medvetande. Behandlingen varade i tio minuter och upprepades en vecka senare.

Kunde plötsligt svara på frågor

Några dagar efter behandlingen kunde båda patienterna reagera på enkla instruktioner, exempelvis att släppa taget om en boll. De kunde även svara ja och nej på frågor genom att nicka eller skaka på huvudet.

För en patient var förbättringen varaktig, medan för den andra patienten dessvärre gick tillbaka under de följande månaderna. För en tredje patient som också fick behandlingen gav det ingen effekt.

Forskarna är inte säkra på orsaken, men förklaringen kan vara att patienten har haft skador på själva talamus. Sammantaget visar dock experimenten att ultraljud i vissa fall kan kickstarta en hjärna i ett komaliknande tillstånd.

Läs också:

Hjärnan

Musk ska bota oss med chipp i hjärnan: Här är utmaningarna

5 minuter
Hjärnan
Hjärnan

Butikerna lurar din hjärna

4 minuter
Hjärnan

Ny upptäckt: Parkinsons sjukdom är två olika sjukdomar

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj