Trollkonstnär avslöjar hemligheterna bakom sina trick

Hur trollar man? I den här videon ser du en trollkonstnär ta en cigarett i munnen och tända den med en tändare. Men plötsligt är både cigarett och tändare försvunna. Se vad som är hemligheten bakom detta och andra trolleritrick.

Tryllekunstner

Trollkonstnär avleder uppmärksamheten

Den brittiska trollkonstnären Gustav Kuhn, som även är neurolog vid University of Durham, har undersökt varför vi blir lurade av lätta trolleritrick.

I videofilmen demonstrerar han två klassiska trolleritrick och avslöjar sedan hur han får oss att missa vad som sker precis framför ögonen på oss.

Bara genom att titta åt ett visst håll eller att göra en överraskande rörelse kan en trollkonstnär fullständigt avleda vår uppmärksamhet och exempelvis osedd släppa ned cigaretten i knät.

Över hälften såg inte cigaretten falla

Gustav Kuhn och hans forskarteam visade cigarettricket för 46 försökspersoner och registrerade deras reaktioner.

Mer än hälften av dem berättade efteråt att de inte hade sett trollkonstnären tappa cigaretten. Forskarna filmade åskådarna medan de såg tricket och det avslöjade ett överraskande fenomen.

Trollkonstnärer utnyttjar hjärnans begränsningar

Två av testdeltagarna berättade att de inte såg cigaretten falla – trots att de stirrade direkt på den när den föll.

Varför såg de det inte? Förklaringen är enligt forskarna att vi inte är medvetna om allt vi ser. Det beror på att hjärnan endast har kapacitet för att registrera en bråkdel av det som sker runt oss – en begränsning som trollkonstnärerna är experter på att utnyttja.

Läs mer om hur du blir lurad

En trollkonstnär får dig att tro att du ser något annat än vad som egentligen sker. Men du kan bli lurad på många andra sätt. Läs mer här: