Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

teenagere likes
Människan - Hjärnan

Tonåringar blir höga av sociala medier

Tonåringarnas hjärnor går igång när de får likes och uppskattning på sociala medier. Forskarna registrerar samma utslag i deras hjärnor som när man äter choklad eller vinner pengar.

De mest entusiastiska användarna av sociala medier som är tonåringar lägger över tre timmar per dag på dem.

Forskare från University of Californa, UCLA, USA, har nu upptäckt att det stora användandet av sociala medier som Instagram och Facebook inte bara ändrar på samvaron mellan tonåringarna - det har också en effekt på deras hjärnor.

Aktiverar områden i hjärnan

Med hjälp av MR-skanningar kunde forskarna se hur tonåringarnas hjärnor reagerar på bland annat ett stort antal likes – på svenska “gillar" – på sina bilder och hur det aktiverar bestämda områden i deras hjärnor.

Försökets 32 tonåringar – mellan 13 och 18 år – blev visade 148 bilder från Instagram, varav 40 av dem var deras egna. Varje bild var markerad med hur många likes den hade fått.

Hjärnan belönades med likes

När tonåringarna såg deras egna bilder med många likes reagerade hjärnregionen nucleus accumbens på skanningsbiederna:

Foto: Lauren Sherman/UCLA

Området är en del av hjärnans belöningssystem och det är samma område som också tillfredsställs när vi exempelvis äter choklad eller vinner pengar på ett kasino.

Likes skapar likes

Forskarna tittade också närmare på ett område i hjärnan som kallas den sociala hjärnan. Där kunde de se att tonåringarna i högre grad gillade bilder som i förväg hade många likes.

  • Tonåringar reagerar annorlunda på information när de upplever att likasinnade har "godkänt" det även om deras likasinnade är främlingar, säger forskningschefen Lauren Sherman från UCLA.

Läs också:

Hjärnan

Facebook skadar din hjärna

0 minuter
Hjärnan

Herpes kan leda till Alzheimers sjukdom

2 minuter
Tonåring
Hjärnan

Fem skäl till att tonåringar är omöjliga

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj